EICMAHondaИнтервютаМОТОМотоциклети

Бруталният Honda Fireblade 2020 – интервю с главния инженер на машината

Както знаете, Honda Fireblade 2020 беше хитът на изложението EICMA в Милано. Част от това се дължи на факта, че конкурентите Kawasaki Z H2 и Ducati Streetfighter V4S бяха представени по-рано. Тук обаче можахме за първи път да ги видим заедно и няма съмнение, че Honda успяха да постигнат това, което чакахме от години, създавайки най-добрия Blade досега.

На изложението в Милано Алън Доудс от fastbikesmag.com успя да издебне Юзуру Ишикава, ръководителя на проекта, и да го подложи на бърз разпит.


Повече от очевидно е, че мотоциклетът е направен за състезания. Последните години Honda не се представяше особено добре в супербайка. Какво е усещането да се борите за честта на марката в шампионата – даде ли Ви това допълнително вдъхновение като дизайнер?


Да, определено през последните няколко години резултатите в WSBK ни тормозеха и ни донесоха много разочарования. Така че мисията на Fireblade е да промени представянето ни и да ни върне там, където трябва да бъдем. Със сигурност това беше сериозна мотивация за нас.


Колко време отне разработването на модела?


Ако се има предвид първоначалния замисъл, пет години.


Защо решихте двигателят да е редови четирицилиндров вместо V4 като на RC213V?


Разглеждахме и двете конфигурации. С V4 имате страхотна мощност и много високи обороти заради по-късия колянов вал. Но дължината на двигателя е по-голяма и по-трудно се вмества. Редовият двигател е по-къс, което позволява повече компактност, а в същото време имаме характеристиките, които искаме. Така достигнахме до това решение и затова избрахме четирицилиндров редови двигател.


Диаметърът и ходът на буталата са много екстремни – това беше ли планирано в началото?


Да, още в самото начало. Искахме да са същите като на мотора от MotoGP. Това ни позволи по-лесно да използваме технологии оттам.

От дясно на ляво: Алън Доудс, Юзуру Ишикава и Пол Ноуърс от Honda

Буталата с диаметър 81 мм ли са причината да използвате същия дизайн и обработка на алуминия като при RC213V?


Да, при този размер е важно да се намали теглото на буталото, затова използваме този материал.


Много са необичайни титаниевите мотовилки в масово произвеждан двигател, бяха ли планирани?


Да, за мощността, която искахме, те бяха предвидени още от началото.


Имаше ли план за две спецификации на двигателя? Стандартен Fireblade без титаниеви компоненти, които да са само за версията SP?


Не, още от началото искахме и двата да имат състезателен потенциал.


Счетоводителите одобриха ли това? Дали по-високите производствени разходи означават, че ще имате по-добра печалба и затова можете да използвате титаниеви компоненти?


Когато вкарваш скъпи материали като този, трябва да повишиш ефективността, където можеш, в завода или в отдела за поръчки. Например, в момента имаме възможността да произвеждаме титаниевите компоненти самостоятелно в нашия завод.


Има ли компоненти, останали от предишния модел?


Само предното колело!


Кое беше най-трудното нещо, което ви пречеше да заспите вечер?


Да постигнем характеристиките, запазвайки надежността. Има много аспекти, за да осъществим това, и са нужни огромно количество тестове, за да се уверим, че сме успели.


С коя част се гордеете най-много?


Със сигурност двигателя.


Ще видим ли някога електрически Fireblade?


Да, възможно е в бъдеще да направим електрически Fireblade. Но в момента технологията на батериите не е готова за електрически суперспорт мотоциклет. Със сигурност електрическо задвижване за мотор като Fireblade не е невъзможно.

Източник: fastbikesmag.com

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Свързани статии

Back to top button