Harley-DavidsonМото пътешественициМото туризъм

Българка ще обиколи света със своя Harley-Davidson

Една българка, един мотор, един свят – Виолета Иванова яхва своя Harley-Davidson, за да измине 56 000 километра, обикаляйки света.

Огромно удоволствие е за нас да ви разказваме за пътешествията на мото приключенци от цял свят, които са обиколили земята на две колела или в момента кръстостват нейде из континентите. А радостта ни днес е още по-голяма, защото ще ви представим една българка, която скоро ще стартира своето околосветско пътуване, за да направи някои уникални постижения.

[quote font_size=”20″ align=”right” bgcolor=”#00000″ color=”#ffce79″ bcolor=”#006975″ arrow=”yes”]Визитка

• Име: Виолета Иванова

• Родена на 22 септември 1975 г.

• Държава: България, Варна

• Мотоциклети: Suzuki Marauder 800, Harley-Davidson Sportster 1200, Harley-Davidson FXDF 1690 Fat Bob

[/quote]

На 14 април тази година Виолета Иванова поема на път, следвайки мечтата си, като маршрутът й обхваща Европа, Азия, Австралия, Южна и Северна Америка и една малка крачка в Африка. Успехът ще направи Вили първата българка, обиколила света, обхващайки и двете полукълба, както и първата жена в света, направила това с мотор Harley-Davidson. Поли Маринова, собственик на Мотокамп Идилево е първата българка, обиколила света с мотор в Северното полукълбо.

Безброй интересни дестинации, включително Тибетското плато, Андите и легендарни маршрути като Роуд 66 са част от плановете на Виолета. Като представител на Международната асоциация на жените мотористи WIMA, тя има приятели, които я очакват, за да карат заедно в Малайзия, Индия, Австралия, САЩ, а също и в Непал, Чили, Колумбия и Мексико. Мисията на това пътешествие е да вдъхновява жените в преследването на техните мечти, да ги обединява чрез любовта към карането на мотори и свободния дух и да бъдат пример за следващите поколения смели и независими хора.

Приключенският дух и независимостта са вдъхновители за Вили и по време на предишните й пътешествия. През 2014 година заедно с мъжа си и голямата си дъщеря изминават близо 3000 километка от София до Валенсия. През май 2015 година тя прави първото си солово пътешествие от София до Дъблин и обратно, провеждайки кампания за насочване на вниманието към борбата с рака на гърдата под надслова “1 жена, 1 харлей, 1 кауза”.


В края на европейската обиколка, май 2015

За 30 дни тя изминава 10 000 км през 12 държави, покорява няколко прохода, между които Col de la Mezilhac, Col de la Schlucht, Cat and Fiddle, наречен “Създателя на вдовици”, наслаждава се на невероятно красивата Сноудония, дори и в непрекъснат дъжд и студ, влюбва се в парк Брекън Бийкън в Уелс, представя България на първата среща на Ladies of Harley в Леки, Франция, кара с повече от 120 членове на Фландърс Фийлдс Чаптър в Белгия и Холандия, обикаля остров Уайт, среща лисица в 2:00 след полунощ в Дъблин,  вдъхновява уелски рибар да подкара мотор и има безброй други приключения.

Само месец по-късно през юли 2015 Вили яхва отново мотора, като този път посоката е Швеция, а поводът – международния събор на WIMA. Общо 5500 км за две седмици, представяне на България в местната преса, студ, дъжд и мъгла, последвани от жега в един ден, нови приятели от цял свят и успешно пристигане в Зайчар за традиционния фестивал Китариада са само част от приключенията й за този кратък период.

През юли 2018 Виолета отново се отправя към Скандинавия, този път целта е Финландия, а маршрутът й си е почти обиколка на Европа. Прави своите първи опити в офроуд карането с нейния харлей в Швеция, а после и във Финландия, а най-сериозната тренировка се оказва един кратък – едва 16 км – но истински предизвикателен междуселски път в Латвия, в околностите на Рига. Забавни случки съпътстват цялото й пътешествие – на магистрала в Литва след силен летен дъжд губи свалената мокра ръкавица, а само няколко километра по-късно, след като вече я е прежалила, полски моторист й я носи на бензиностанция!

Почти 8000 км по главни и второстепенни пътища из Европа, плаж при 38 градуса в Балтийско море във Финландия, офроуд в шведските гори, планински пътища в Швейцария и Словакия, задръствания и адска жега в Холандия, удоволствието цял мост над Дунав да е само за теб в Хърватска, да черпиш и споделяш вдъхновение и идеи с предприемач от остров Мавриций, съдържател на музикален пъб от Бремен, пътешестващи студенти от Ирландия и Беларус, румънски управител на хостел в Брюж и още куп интересни хора, срещнати по пътя са само част от уникалните преживявания, съпътстващи всяко пътешествие на Вили. Както нейни приятели споделят: „Тя е магнит за приключения”.

В Сърбия и ждрелото на река Ерма – Шосе 233

Предстоящата й обиколка на света, планирана в периода април – октомври 2019 привлича вниманието и на най-голямото списание във Финландия, което пуска кратък материал за нея като част от отразяването на международното рали на WIMA в Парга, остров от архипелага Турку.

Виолета се вдъхновява за своите пътешествия от жените-пионери като Елспет Беърд, Лоис Прайс и Бенка Пулко и поддържа връзка с някои от изявените мотопътешественици днес като Анита Юсуф, първата мюсюлманка в света, обиколила света с мотор, Алисия Сорноса, първата испанка, направила същото, както и Кинга Танайевска, която в момента прави своя тур.

А ето и малко информация за верния кавалер на Вили в нейните приключения – мотоциклетът й Harley-Davidson FXDF 1690. Той е произведен през 2015 и е наричан Дебелия Боб заради мощната си предна гума, а на галено Вили го е кръстила Борис. Той е последният от този вид от серията Dyna, която беше спряна от производство през 2017 г. Фат Боб  е типичен представител на мускулестата гама на HD, стабилен е в завоите и се държи добре извън стандартния асфалт. Двигателят му е с обем от 1690 куб. см., 6-степенна скоростна кутия, инжекцион. Максималната скорост, която развива е 240 км в час, макар че едва ли някой ще има желание да префучи по този начин по пътищата на Тибет. Вили споделя, че като изключи тежестта на Борис от 240 кг, не е имала никакви проблеми с него през 38-те хиляди километра, които са изминали заедно дотук. Дано и следващите 56 000 км са все така безпроблемни!

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”no” source=”media: 19567,19565,19564″][/images_grid]

Идеята й да обиколи света се ражда в началото на 2018, а мотото й е „Щом аз мога, всяка жена по света може” – то е апел и завет към нейните две дъщери и жените по целия свят. Като за да успее да осъществи мечтата си и нейният окуражаващ девиз да достигне до всичките пет континента, включени в маршрута й, тя ще разчита на помощта на приятели, съмишленици и доброжелателни компании. Те могат да помогнат с оборудване и екипировка или с финансова подкрепа, като по този начин ще станат част от вдъхновяващото пътешествие на първата българка обиколила двете полукълба на земята с мотоциклет.

Ние с радост и трепет ще следим приключенията й на нейния уебсайт www.holymotorbike.com и в страницата й https://www.facebook.com/holymotorbike/ и ще споделяме новини от маршрута й. И вероятно ще изразим чувствата на огромна част от вас, като кажем от ваше и от свое име – Вили, стискаме палци и много се гордеем с теб!

Ето ТУК можете да подкрепите начинанието на Вили.

WIMA Camping, Parainen, Финландия
[quote font_size=”20″ align=”center” bgcolor=”#00000″ color=”#ffce79″ bcolor=”#9cf2f0″ arrow=”yes”]Дейности

Още през 2015 Виолета Иванова решава да работи в посока обединяване и подкрепа на жените на мотори и създава своя бранд Holy Moto, под който смята да организира специализирани турове за жени и да подкрепя и споделя опит с мотористки от цял свят. Така е създаден уебсайтът й www.holymotorbike.com и фейсбук страницата https://www.facebook.com/holymotorbike/.

Освен това Вили се включва в световната инициатива Women Riders World Relay, чиято цел е чрез най-дългата щафета, организирана досега в света от жени на мотори, да покаже на мото индустрията мащаба и силата на тази общност, пренебрегвана към момента. Тя е сред първите членове на групата WRWR като представител на WIMA България и промотира инициативата сред жените-мотористи в страната. Щафетата е вдъхновена от Хейли Бел, член на WIMA Великобритания и е подкрепяна от повече от 15 000 жени от всички континенти и повече от 100 държави. Посланик за България на световната щафета е Севи Сладкарова. Заветната палка, която е ръчно гравирана и съдържа списък с всички жени, които я пренасят през континентите, ще премине през България през юни 2019 г.

[/quote]

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Свързани статии

Back to top button