неделя, 05/04/20

Информационен портал за мото туризъм
15 жени, които обикалят света с мотоциклет сами: 03 – Бенка Пулко

15 жени, които обикалят света с мотоциклет сами: 03 – Бенка Пулко

Бенка Пулко напуска родния си град в Словения през 1997 г., яхнала своето BMW F650, с книжка за управление на мотоциклет, която притежава само от 12 месеца, и планове да обиколи света за 2 години. Връща се у дома след 5 години и половина, след като е посетила всичките 7 континенти, прекосила е 75 държави, изминала е 180 000 километра и е поставила 4 световни рекорда! А изразите „Невъзможно е” и „Няма как да стане” вече не са в речника й.Историята на Бенка започва така, както много истории на авантюристи – една нощ тя лежала будна в леглото и разсъждавала върху факта, че скоро навършва 30 години. Замислила се, че трябва да отдели повече време за това, което обича – да пътува, да опознава света и да се среща с нови хора и решила, че ще го направи като обиколи света с мотоциклет. Само че по това време младата жена работела като медицинска сестра и масажистка на няколко словенски баскетболни и хандбални отбори – нямала нито мотоциклет, нито кой знае какъв опит в карането, нито пък финансите да предприеме такова пътуване. Но след като решението било взето, това били само дребни подробности, с които смятала да се справи.

Подготовката отнела 5 месеца, като най-сложната задача била намирането на спонсори, с чиято помощ да направи пътуването възможно:

„Безброй телефонни обаждания, кандидатствания, чукане по врати, хлопане по врати, молби и увещания, че това, което им предлагам, ще бъде от ползва за тях. Разбира се, имаше много разочарования, отхвърляне и липсва на разбиране. Но без падения, няма върхове…”


Месеците вложени усилия постепенно дават резултат – BMW Slovenia решават, че ще осигурят на ентусиастката мотоциклет, с идеята, че покоряването на всички разнородни терени из различните континенти по света ще е най-добрата реклама за F650. Екипировката идва от Dainese, Aerostich Darien, Sidi, BMW. Когато осъзнава, че мечтата й все пак ще се сбъдне, Бенка се насочва към журналистиката – някой трябвало да отразява пътуването и най-добрият вариант бил това да е тя самата. В крайна сметка по време на пътешествието си тя осигурява истории за 24 вестника, списания и радиостанции в Словения, както и изпраща дописки и фотографии на десетки международни медии.


Бенка Пулко тръгва на път на 19 юни 1997 г., когато опитът й в карането на мотоциклет възлизал всичко на всичко на 600 км. Отправя се на запад през Европа към Северна Америка и по източното й крайбрежие достига Южна. Прекосява целия континент по дължина и след това прави историческото си посещение на Антарктида. Следват Нова Зеландия, Австралия, Япония – оттам през Южна Азия към Арабския полуостров и Африка. Преминава черния континент от юг на север и след това се връща в Европа. Преди да приключи околосветската си обиколка в Словения прави разходка към Русия и Финландия и посещава голяма част от страните в Източна и Югоизточна Европа. Връща се в родния си град на 10 декември 2002 г. – точно 2000 дни след като е поела на път и е изминала малко над 180 000 км!


Триумфалното завръщане на Бенка в Словения през 2002

Бенка прекарва повече от половин десетилетие на път и това й носи 4 световни рекорда в Книгата на Гинес: за най-дълго солово пътуване с мотоциклет, осъществено от жена, както като разстояние, така и като времетраене; тя е първият човек посетил всичките 7 континента с мотоциклет по време на околосветска обиколка; и освен това е първата жена прекосила Саудитска Арабия сама с мотоциклет. През 2003 г. получава наградата Жена на годината в Словения.

Запитана дали пътешествието я е променило по някакъв начин, Бенка споделя:

„Категорично да. Вече не приемам „Невъзможно е” и „Няма как да стане” като отговори. По-взискателна съм като човек, научих се да извличам максималното от времето, с което разполагам. Мразя прахосничеството: на ресурси, време, енергия, пари и възможности. Гледната ми точка към света също се промени. Възприемам го като още по-дружелюбно, човечно и прекрасно място – в много по-голяма степен, отколкото е представен в медиите. Вярвам, че можем да го направи още по-хубав с повече разбиране и по-малко параноя.”

Сред изпитанията, с които трябва да се справи по време на пътуването са финансовите ограничения – казва, че е станала „професор по пестеливост” и по-голяма част от нощите прекарва в „летящия си дом”, своята палатка. В Еквадор лежи в болница 10 дни, тъй като си удря глава при „катастрофа с кон, не с мотоциклета”. А трафикът в Индия е най-големият кошмар, който е преживявала. Освен това през цялото време и навсякъде е трябвало да разчита само на себе си – за поддържането на техниката (мотоциклета, фотоапаратите, лаптопа), за обновяването на сайта, за планирането на маршрутите, осигуряването на визите и всичко останало, но добавя: „В същото време обаче това бе и една от най-хубавите страни на пътуването”.

А любимите спомените са безчет – акостирането в Антарктида, скачането с парашут, гмуркането с акули, северното сияние. Освен това с радост би се върнала на почти всяко място, през което е минала, защото всяко има своя чар.


Посрещането в Антарктида
Околосветското пътуване на Бенка в цифри:

5,5 години
7 континента
75 държави
180 015 километра
4 рекорда за Книгата на Гинес
35 000 фотографии
19 сменени гуми
10 сменени вериги
12$ на ден


След околосветското си пътешествие Бенка издава няколко книги, които бързо оглавяват класациите в Словения, носят й няколко награди за литература и са преведени на още европейски езици. Желан гост е като мотивационен лектор на събития в мото гилдията, в университети, колежи, клубове, различни търговски и неправителствени организации. Но като най-важна част от своята дейност определя благотворителния си проект „Believe in Yourself and Kickstart the World“, чрез който осигурява възможност на деца от развиващите се страни да завършат образованието си.

Днес Бенка прекарва част от годината в Словения и част в САЩ, но през повечето време е някъде по пътищата – пътешества, изследва, събира впечатления и опознава света, за да сподели след това опита си с всички нас.

Повече за Бенка Пулко, нейните пътувания и занимания можете да прочете на сайта й.

Снимки: www.benkapulko.com


Четете още в „15 жени, които обикалят света с мотоциклет сами“

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts