неделя, 05/04/20

Информационен портал за мото туризъм
15 жени, които обикалят света с мотоциклет сами: 02 – Алисия Сорноса

15 жени, които обикалят света с мотоциклет сами: 02 – Алисия Сорноса

„Знам, че повечето от вас нямат никаква представа коя е Алисия Сорноса. Но в общността на адвенчър мотоциклетистите тя е рок звезда!“

С тези думи американският блогър и мотоциклетист Брайън Тайсън започва статията си за изложението „Expo Moto” в Мексико сити в края на 2016 г., където Сорноса е почетен гост и основен оратор. Само за няколко години дребничката испанка си спечели правото да се нарече „легенда” сред дамите мото пътешественички, след като тръгна на околосветската си обиколка през 2011 г., вдъхновена от идеята да стане първата испанка, обиколила света с мотоциклет.


15 жени, които пътуват сами: Алисия Сорноса
Алисия в пустинята Салар де Уюни – Боливия

Италия, Египет, Судан, Етиопия, Кения, Индия, Сингапур, Индонезия, Австралия, САЩ, Канада, Аляска – това е само първата част на нейното пътуване, което Алисия започва през септември 2011 със своето BMW F650 GS. Собственото име, което получава нейното BMW, говори много за смелите мечти и решимостта на неговата притежателка: „Descubierta“, кръстен на кораба на испанския мореплавател и географ от XVIII в. Алесандро Маласпина. За 240 дни Алисия изминава 76 000 километра, а през следващите години обикаля цяла Южна Америка, след това Европа, Русия, Казахстан, Монголия и Япония. През 2016 изминава 8000 километра по брега на Индия и достига Непал.

Днес Сорноса действително е първата испанка направила околосветска обиколка с мотоциклет и е истинско вдъхновение за хиляди приключенци по целия свят.„За мен пътуването е живот. Ако пътувам, съм жива. Ако стоя на едно място, за мен това е равнозначно на смърт“,

споделя тя в интервю за Adventure Rider Radio.

Като всеки кален пътешественик, Алисия разказва купища весели и страшни истории от всички краища на света, но като най-голямото изпитание за себе си определя една част от първото си пътуване през Африка – „Пътя Мойале”, който свързва Етиопия и Кения. 500 километра ерозирал асфалт, унищожен от тежкотоварните камиони и обилните дъждове, с тонове кал, изсъхнала от двете страни, целият покрит с пукнатини и дупки.[i] Високата едва 155 см Алисия нямала почти никакъв опит с офроуд каране, моторът й бил тежък сам по себе си и допълнително натоварен с много багаж, и изминаването на тази отсечка се оказало неимоверно предизвикателство, което тя успяла да преодолее, както казва, единствено с помощта на своя ангел-пазител. След физическото усилие в Африка, идва изпитанието за психиката в Австралия:

„Австралия ми показа най-трудния аспект на това да пътуваш сам: самотата.“


През 2015 г. преживява страховитото земетресение от 7.5 по Рихтер, което взе хиляди жертви в Непал. В последствие използва вниманието, което привлича към себе си с пътуванията си, за да събира средства в подкрепа на засегнатите от бедствието. Всъщност благотворителните акции са неразделна част от пътешествията на Алисия – тя помага за различни каузи, посветени на децата, посещава затвори, помага за финансирането на проектите на неправителствени организации.

Алисия Сорноса има издадени няколко книги, като последната излиза през 2017 със заглавие 360 grados: Una mujer, una moto y el mundo (360 градуса: една жена, един мотоциклет и светът), работи като журналист към много испаноезични медии – телевизии и радиостанции и участва в различни събития като оратор. Вече кара Ducati Scrambler и макар на някои това да се стори странен избор за дълги пътувания, за нея ниското тегло на машината и разположението на седалката за много удобни.

През 2017 обиколи Мексико – от Юкатан през Синалоа до Баха Калифорния, както и индийските Хималаи, достигайки един от най-високо разположените градове в света (Комич, 4587 м.н.в.) и спускайки се след това към Ню Делхи през стръмния и опасен проход Ротен. А през 2018 планира отново да се върне в Африка, за да измине 14 000 км от Етиопия до Южна Африка, като ще посвети пътуването си на набирането на средства за изграждане на кладенци в Етиопия.Всеки може да подпомогне нейната кампания чрез сайта й.

И на финала нека си вземем един съвет от Алисия за нашата колекция мъдрости от мото приключенци. Ето какво препоръчва тя на тези, които искат да последват нейния пример и да пътуват на две колела:

„Не се страхувайте. Хората са добри. И второ, усмихвайте се през цялото време. Вашата усмивка е най-добрата врата, през която да влезете някъде.“

  • 15 жени, които обикалят света с мотоциклет сами: 02 – Алисия Сорноса
  • 15 жени, които обикалят света с мотоциклет сами: 02 – Алисия Сорноса
  • 15 жени, които обикалят света с мотоциклет сами: 02 – Алисия Сорноса
  • 15 жени, които обикалят света с мотоциклет сами: 02 – Алисия Сорноса
  • 111kk
  • 15 жени, които обикалят света с мотоциклет сами: 02 – Алисия Сорноса

[i] От лятото на 2016 г. този път вече е ремонтиран и обновен, поне в кенийската част между Исиоло и Мойале – б. а.


Четете още в „15 жени, които обикалят света с мотоциклет сами“

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts