YamahaМотоциклети
Актуално

Ще има Yamaha R7?

Слуховете за спортния мотоциклет, базиран на MT-07 на Yamaha, очевидно са верни. Според заявка, направена от Yamaha в Калифорнийската агенция за контрол на качеството на въздуха (CARB), на път е нова Yamaha YZF-R7.

Както се говори от известно време, новият YZF-R7 ще бъде със 689-кубиковия паралелен двигател със 72 к. с. от MT-07, който бе монтиран на Tenere 700, а по-късно и на Tracer 700. Ясно е, че този двигател нe осигурява откачени конски сили, но той работи плавно, оборотен е и носи голямо забавление, особено при тези ниски килограми на машината.

Явно навлизаме в период, в който все по-модерни стават двуцилиндровите спортни машини от среден клас.

След като отдавна са хит при макси ендуро мотоциклетите, двуцилиндровите двигатели мощно си пробиват път в средния клас на пистарките. Kawasaki и Honda отдавна присъстват в този сегмент, но реализираната тази година Aprilia RS660, направо взриви пазарите и определено се наблюдава покачване на интереса при на вид скучните двуцилиндрови пистарки.

Aprilia определено промени думата “скучен”, на “завладяващ и динамичен” и сега Yamaha ще се опитат да се конкурират с италианците и останалите от голямата японска четворка.

Предистория на YZF-R7 

Корените на оригиналния YZF-R7 са в състезанията, особено в World Superbike. R7 (известен също като OW-02) е специален състезателен мотоциклет, от който обаче бяха произведени само 500 бройки и версията извън писта струваше много.

Yamaha R7, 1999 г.

Въпросът е дали от този двигател CP2 не могат да се изтискат поне още няколко коня? Ако успеят да достигнат 90-100 к.с. подобно на RS660 машината ще бъде вълнуваща.

И дали R7 ще използва и същото шаси и окачване като MT-07? Това изглежда е най-важният въпрос и се надяваме, че Yamaha ще направи R7 по-подходящ за пистата и бързите завои, с регулируемо окачване, по-стегнато шаси и спирачни компоненти с по-високи спецификации.

Засега ни остава само да следим новините и мото изложение в Милано, за повече подробности. Едно е сигурно – YZF-R7 ще бъде модел за 2022 година.

 

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button