събота, 11/07/20

Информационен портал за мото туризъм
Шипченски проход

     

(0 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


Класика! След Беклемето, вторият по значимост и популярност проход в България.

Всеки един от нас от първи до 12 клас е бил на ученическа екскурзия до паметника Шипка… или поне така се предполага. Все пак, ако учителите ви са били прекалено заспали, а пък родителите ви заети, не се притеснявайте, така или иначе сега е време да отидете там на две колела. И, разбира се, екскурзията с автобус няма нищо общо с това да посетите паметника на мотоциклет, всички знаем поговорката: „Четири колела возят тялото, а две душата“. Направете си един „Поход на свободата“ или пък просто го включете на път за морето, както и да е… Направето го!

Пътна настилка. Наличие/Отсъствие на трафик

Пътната настилка е задоволителна и все още се държи, въпреки големия трафик през прохода. Очаква се пускането на обходен маршрут, като тежките автомобили и основният трафик да се насочат по него. Това е радващо, но ние смятаме, че е и „нож с две остриета“, защото е възможно занижаването на поддръжката на прохода от централната и местна власт, след като той изгуби стопанската си значимост. Дано не се получи така.

Майсторство на ездача. Завои

Задължително. Интензивният трафик ще изостри вниманието ви и ще изпъне нервите ви до краен предел по завоите, които на места са доста остри и не бива да ги сечете. Обезопасени са с мантинели.

Обекти и логистика. Панорама

Паметникът на свободата! Трябва да го видите преди да се спуснете. Ей така, за съзерцаване на разкриващата се 360-градусова панорама и за минутка да затворите очи и да благодарите на опълченците, на които дължим свободата си. Паметникът, чиито основни са положени на 24 август 1922, се намира на връх Свети Никола, на един-два километра от основния път.

Паметникът е издигнат с цел да увековечи подвига на падналите за свободата на България на това място, отбранявано по време на Шипченската битка. Тук са се разиграли решаващите за Руско-турската война и за Освобождението на България боеве през лятото на 1877 г.

Популярност и слава

Маршрутът е емблематичен и като бойна слава, и в икономически аспект, както и сред мотоциклетисти от цял свят. Които, когато изготвят маршрутите си, като две основни отправни точки в България отбелязват: „Шипченския проход“ и „Прохода Троян – Кърнаре (Беклемето)„. Даваме почти максимална оценка на прохода, като не изпълваме скалата докрай, само заради това, че чисто маркетингово може още.

Трасето е в топ 10 на най-дългите проходи в България

Степен на трудност на Шипченски проход по скалата от 1 до 6 на Meteo-Ride:  С3Шипченски проход Reviewed by on .

3.45

Ревю на Шипченски проход

Пътна настилка 6.9
Завои 6.5
Обекти и логистика 7.1
Панорама 8.1
Популярност и слава 10
Устойчивост на климатичната прогноза 6
Н/О на трафик 3.5
6.9
Пътна настилка
Завои
Обекти и логистика
Панорама
Популярност и слава
Устойчивост на климатичната прогноза
Н/О на трафик
Шипченски проход
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (0 гласове)
Пътна настилка0
Завои0
Обекти/Забележителности0
Панорама0
Популярност0
Поносимост на трафика0
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts