неделя, 22/09/19

Информационен портал за мото туризъм
Шипченски проход

     

(0 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


Класика! След Беклемето, вторият по значимост и популярност проход в България.

Всеки един от нас от първи до 12 клас е бил на ученическа екскурзия до паметника Шипка….или поне така се предполага. Все пак ако учителите ви са били прекалено заспали, а пък родителите ви заети не се притеснявайте, така или иначе сега е време да отидете там на две колела. И разбира се няма нищо общо екскурзията с автобус от това да посетите паметника на колело или мотоциклет, всички знаем поговорката: „Четири колела возят тялото… две.. душата“… направете си един „Поход на Свободата“ или пък просто го включете на път за морето, както и да е… Направето го!

Пътна настилка. Наличие/Отсъствие на трафик

Пътната настилка е задоволителна и все още се държи въпреки големия трафик през прохода. Очаква се пускането на обходен маршрут, като тежките автомобили и основния трафик да се насочат по него. Това е радващо, но ние смятаме, че е и „нож с две остриета“, защото е възможно занижаването на поддръжката на прохода от централната и местна власт, след като той изгуби стопанската си значимост. Дано не се получи така.

Майсторство на ездача. Завои

Задължително. Интензивният трафик ще ви изостри вниманието и изпъне нервите да краен предел по завоите, които на места са доста остри и не бива да ги сечете. Обезопасени са с мантинели.

Обекти и логистика. Панорама

Паметника на свободата! Трябва да го видите преди да се спуснете. Ей така за съзерцаване на разкриващата се 360 градусова панорама и за минутка да затворите очи и да благодарите на опълченците, на които дължим свободата си и да се помолите на Бог да ги прости. Паметникът чийто основен камък е положен на 24 август 1922, се намира на връх Свети Никола, на един два километра от основния път.

Паметникът е издигнат с цел да увековечи подвига на падналите за свободата на България на мястото отбранявано по време на Шипченската битка, около което са се разиграли решаващите за Руско-турската война и Освобождението на България боеве през лятото на 1877 г.

Популярност и слава

Маршрутът е емблематичен и като бойна слава и в икономически аспект, както и сред мотоциклетисти и велосипедисти от цял свят. Които, когато изготвят маршрутите, като две основни отправни точки в България, отбелязват на картите си: „Шипченския проход“ и „Прохода Троян – Кърнаре (Беклемето)“. Даваме почти максимална оценка на прохода, като не изпълваме скалата докрай, само заради това, че чисто маркетингово може още.

Степен на трудност на Шипченски проход по скалата от 1 до 6 на Meteo-Ride:  С3Шипченски проход Reviewed by on .
3.45

Ревю на Шипченски проход

Пътна настилка 6.9
Завои 6.5
Обекти и логистика 7.1
Панорама 8.1
Популярност и слава 10
Устойчивост на климатичната прогноза 6
Н/О на трафик 3.5
6.9
Пътна настилка
Завои
Обекти и логистика
Панорама
Популярност и слава
Устойчивост на климатичната прогноза
Н/О на трафик
Шипченски проход
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (0 гласове)
Пътна настилка0
Завои0
Обекти/Забележителности0
Панорама0
Популярност0
-Наличие/+Отсъствие на Трафик0
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts