събота, 11/07/20

Информационен портал за мото туризъм
Хенри Крю – най-младият мото пътешественик обиколил света

Хенри Крю – най-младият мото пътешественик обиколил света

През пролетта на 2018 британецът Хенри Крю стартира своята околосветска обиколка с амбицията да стане най-младият пътешественик, обиколил света с мотоциклет. Историята му разказва Джеймс Оксли от adventurebikerider.com.

Хенри Крю - най-младият мото пътешественик обиколил света

Щом тръгнеш да изследваш света, всеки ден крие нови приключенията и изненади.


Една вечер по време на своята околосветска обиколка Хенри нощува в пакистански затвор и се чувства истински късметлия, че е намерил някой, който говори английски. Той не е арестуван, но тъй като е в зона, опасна за чужденци, въоръженият му ескорт предлага затвора като най-безопасното място за прекарване на нощта.

Новият приятел на Хенри поема ролята на преводач и помага в комуникацията между него, пазачите и другите затворници. Докато си говорят, малко момче разнася сладки и чай. Веселата атмосфера не съответства на суровата обстановка, но кара Хенри да се чувства спокоен. Поне докато не научава защо новите му приятели са зад решетките.

В компанията на убиец и бомбен атентатор

Визитка

• Име: Хенри Крю

• Роден през 1997 г.

• Държава: Великобритания, Лондон

• Сайт: 35000miles.com

• Мотоциклети: Ducati Scramblar Desert Sled, Triumph, Suzuki 185

• Рекорди и постижения: Най-младият мотоциклетист обиколил света сам, без подкрепа 

• Изминати километри: 84 500 км

• Посетени страни: 35 

• Дейности: Посланик на благотворителната кауза Movember 35000miles.com

„Беше толкова странно“, разказва Хенри. „Eдинственият, който говореше английски, беше този мъж, който излежаваше присъда. Учил за IT в университета, но извършил убийство и го осъдили. Той ме представи на останалите, а после ми обясни защо всеки един от тях бе тук.

Имаше едно 10-годишно момче, което разнасяше чай, кафе и дребни сладки. Било арестувано, защото го хванали облечено с жилетка с експлозиви, като атентатор. За мен бе шокиращо. Но всички бяха супер приятелски настроени.“

Когато напуска Великобритания, за да стане най-младият човек, обикалил света с мотциклет, Хенри едва ли е очаквал, че ще прекара една нощ в компанията на убиец и атентатор.

Всъщност цялото пътешествие е гмурване в неизвестното за 22-годишния моторист. Преди това той никога не е карал мотоциклет извън Великобритания. Но след 11 месеца подготовка, с нетърпение се впуска в приключението.

Не забравяй да се храниш

„През първите няколко седмици бях страшно развълнуван, главата ми беше в облаците. Бях вложил толкова време и усилия, само за да успея да тръгна. За мен дори първият ден на път вече беше огромно постижение. Бях изпълнен с ентусиазъм, че съм на старта на следващите 60 000 мили.

Усещането през първите седмици беше наистина странно. Бях толкова доволен и развълнуван. Дори не огладнявах. Трябваше да се подсещам да спирам и да се храня. Не се чувствах уморен и можех да карам вечно. По-трудното бе да се спра и да си кажа: „Така, сега трябва да слезеш от мотора, да се храниш и добре да се наспиш!“ и всички останали нормални неща.“

Този период приключва на третата седмица от пътешествието, когато Хенри закъсва в Казахстан заради счупен съединител. Минава цял месец, докато получи резервната част от Ducati.

Италианският производител е предоставил Scrambler-а за пътешествието му и освен това осигурява резервните части. Закъснението води до поредица от проблеми, които биха поставили на изпитание търпението и на най-коравите пътешественици, но за Хенри това е част от пътешествието.

„Цялото пътешествие до голяма степен беше импровизация.“

Веднага щом напуснах Европа, всичко започна да се обърква. Но беше вълнуващо и поносимо. Не мога да кажа, че беше добре, но имах енергията и упорството да се справя. На двадесетия тия ден бях в Казахстан и съединителят започна да ме предава.

Смених го, но ми отказаха виза за Туркменистан и трябваше да се върна назад 3500 мили през степите на Казахстан. Закъснях за иранската виза, затова трябваше да взема ферибот през Каспийско море до Азербайджан, за да вляза в Иран. Успях да стигна, но ми свършиха парите.

При напускането на Иран ме задържаха на митницата и влязох в Пакистан късно на следващия ден – така се оказа, че ще нощувам в затвора. Изобщо началото на пътуването през Пакистан беше кошмар. А след това имах куп проблеми с визата за Мианмар, когато стигнах до Индия.

Из Казахстан

Тези няколко месеца бяха толкова напрегнати и всичко вървеше наопаки. Но имах енергията и упорството да се справя. Беше ми интересно и усещах, че някакси приемам всичко това.“

Въпреки многото месеци подготовка за пътуването, Хенри предпочита планирането на маршрута да става в движение. И дори не взема сателитна навигация със себе си, а използва мобилния си телефон, за да намери пътя.

„Просто тръгнах с телефона. Помислих си, че ако стигна така до Русия, ще е супер, ако не, лесно мога да купя друг по пътя. Реших да импровизирам. Всъщност цялото ми пътуване бе една голяма импровизация. Да видим какво ще стане, ако се получи – супер, ако не – поне няма да съм на бюрото си.“

Да се събудиш сляп

Хенри скоро осъзнал, че уменията да се справяш с проблемите, да приемаш и да се адаптираш към неочакваното са ключът към успешното пътуване. Но когато се събудил една сутрин в Хималаите и заради височинната болест се оказало, че не вижда, това вече му дошло малко в повече.

Гледка около Лех, Ладакх

„Карах на височина от 5200 м и слязох до 4200, за да нощувам на палатка. Цяла нощ сънувах, че се задъхвам и като се събудих на сутринта, не можех да си поема въздух. Бях започнал да се задушавам още в съня си и временно бях изгубил зрението си. Виждах само светли петна. Зрението ми започна бързо да се възстановява, после процесът се забави. В един момент вече усетих, че в това състояние ще се справя. Но определено си беше страховито преживяване.“

За да осмисли огромните разстояния, които трябва да измине, обикаляйки света, Хенри предварително разделя пътуването на две части. В началото той се фокусира върху това да стигне в Австралия – цел, която постига с пристигането си в Пърт на западното крайбрежие. След това прекосява огромната страна и прави спирка в Мелбърн. Там среща местна девойка на име Леа и двамата започват романс. Но скоро Хенри трябва отново да поеме на път. От Брисбън изпраща мотоциклета си към Чили, откъдето пътешествието му продължава.

Австралия

Отново на път

След като е карал толкова месеци с цел да стигне Австралия, където среща Леа и прекарва няколко седмици в по-развита страна, Хенри изпитва трудност да се върне отново към живота на пътя.

„Напускането на Австралия беше много трудно, защото свикнах пак да мога да говоря на английски навсякъде. Можеш да попиташ за всяко нещо, да ядеш каквото искаш и да си купиш каквото искаш. И да станеш отново чужденец в чужда земя беше тежко.

Мисля, че когато стигнах в Южна Америка, се чувствах наистина уязвим и се страхувах, че нещо ще се обърка. Постигнах целта си да стигна до Австралия и вече не бях толкова сигурен какво правя. Пътищата бяха лоши, трафикът беше тежък, а аз бях обзет от тази странна параноя.

Пристигането в Южна Америка

Много внимавах, когато стигнах в Южна Америка, най-вече в карането. Но не се чувствах уверен във възможностите си и ми отне цял месец да вляза в ритъм.

Хенри има достатъчно време да се аклиматизира към живота на пътя, докато пътува на север през Чили, Перу и Еквадор към Колумбия. И в един момент се озовава в Меделин, определен от сп. Тайм като „най-опасния град на земята“, заради терора, налаган от наркобоса Пабло Ескобар.

В наши дни градът е привлекателна туристическа дестинация, но когато пристига в хотела, където предварително е запазил стая онлайн, Хенри открива, че тук все още можеш да си навлечеш неприятности.

 „Тук малко се бях объркал…“

„Пишеше, че хотелът е в центъра и предположих, че трябва да е в туристическата част на града. Затова запазих стая, но се оказа, че центърът е най-долнопробната част и всъщност това е бордей. Наричат ги любовни хотели. Всякакви хора наемат стаи – от женени двойки до проститутки. В този момент все още не бях загрял къде съм. Служителите бяха изненадани, като ме видяха. Не приемаха кредитни карти, затова трябваше да изляза и да отида да изтегля пари от най-близката банка.

Върнах се и оставих парите на рецепцията. Тя беше стъклена и тогава видях, че отдолу има презервативи, костюм на медицинска сестра, секс играчки. Като влязох в стаята, на леглото нямаше чаршафи, огледалото беше на нивото на кръста. Тогава осъзнах, че малко съм се объркал.

„По стълбите към втория етаж имаше проститутки, всички борещи се за вниманието ти, а ти отчаяно се опитваш да ги отблъснеш, докато чакаш да дойде някой и да ти отключи вратата. Опитвах се да обясня, че съм отседнал тук просто от незнание. А те отвръщаха: „Щом си тук, значи, разбира се, имаш нужда от моите услуги.“

Хенри с облекчение напуска Меделин и продължава на север през Централна Америка и Мексико, за да влезе в САЩ. Да кара в Съединените щати е стара негова мечта, но повреда в мотоциклета го принуждава да остане цял месец в Ню Орлийнс, докато чака нов двигател от Ducati.

В меката на джаза Ню Орлийнс,САЩ

Земята на свободата

Заради това закъснение, когато поема отново на път, сезоните са се сменили и се оказва, че трябва да кара в сняг и ниски температури. След като е изминал по-голямата част от обиколката си около света, той открива, че карането през Щатите доста се разминава с представите му за американската мечта.

„Открих, че всички национални паркове, където има някакви природни забележителности, имат огради и в тях се влиза с билет. Не се почувствах свободен. През последната година бях изживял толкова много свобода, имах възможност да отида, където поискам, да къмпингувам, където поискам, просто да се разхождам и да се наслаждавам на природата, където ми харесва.

А в Америка трябваше да плащам за всичко. Имаше огради навсякъде и около всичко. И където и да спирах, се изсипваше автобус с туристи. Това изобщо не ми се струваше приключенско. Уж това е земята на свободата, а през цялото време имах чувството, че се движа между телени огради.“

Хенри прекосява САЩ до Ню Йорк, откъдето отлита за Лисабон за последната част от своето пътешествие. Кара през Испания и Франция, откъдето взима ферибота за Фолкстън. Там го чака група от 100-тина мотористи, които го съпровождат до лондонския Bike Shed Motorcycle Club, който е крайната точка на пътуването. Посрещнат го с шумно парти и водовъртеж от интервюта и снимки.

Ню Йорк

Световният рекорд

На 23 години той става най-младият човек, обиколил света с мотоциклет, побеждавайки предишния рекорд само с един месец.

Изминава 52 500 мили (84 500 км), прекосява 35 страни на пет континента, износва 10 комплекта гуми, изгаря 438 резервоара с гориво и пътува в температури от -10 до +52 градуса. Сега е изправен пред предизвикателството да се аклиматизира към обикновения живот.

Хенри споделя: „Беше много странно. Нямах чувството, че съм се променил или нещо в живота ми изобщо се е променило, докато не се върнах. Нямах с какво да сравня това преживяване. Предполагам, че губиш усещане кое е нормално. Свикнал си всеки ден да си на мотора и да пътуваш. И когато се върнеш, си е истински шок.

На сутринта след като се върнах, се събудих и трябваше да отида до гаража, за да видя, че моторът е там. Той беше единственото доказателство, че това пътешествие наистина се бе случило.“

За съжаление това доказателство му е отнето, защото няколко седмици по-късно моторът му е откраднат. Но той има и друг спомен от пътуването. Девойката от Мелбърн, Леа, пристига в Лондон за неговото посрещане и двамата вече са двойка.

Пътешествието на Хенри събира повече от 11 000 лири за благотворителната кауза „Movember“ срещу рака на простатата и самоубийствата сред мъжете. От сайта на Хенри можете да научите повече за инициативата и неговото пътешествие.

При завръщането го посрещат приятели от bikeshedmc

Снимки: facebook страницата на Henry  Crew

Интервю на AdventureBike Rider

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts