събота, 06/06/20

Информационен портал за мото туризъм
Трайъл шампионът Тони Боу се вихри вкъщи заради COVID-19 (видео)

Трайъл шампионът Тони Боу се вихри вкъщи заради COVID-19 (видео)

Коронавирусът промени плановете на практически всеки спортист в света. Отменени бяха състезания, забранено бе спортуването на открито. Преди да завърши световният шампионат на X-Trial, той бе прекратен. Така пилотът на Honda Тони Боу остана новият стар носител на короната.

Това бе 27-ата титла за феномена на трайъла от екипа на Repsol Honda. Боу спечели всяко едно от състезанията на закрито и събра максимален брой точки.

В настоящите условия на карантина и призива #Stay at home, шампионът публикува видео със заглавие „Тoni Bou at home for the Coronavirus Quarantine 2020“. В него той кара мотоциклета си у дома. Не само тренира, но дори влиза с него в банята за сутрешния си тоалет. Ето какво прави пилотът у дома:


Тони, караш мотоциклета си из къщата. Как прекарваш усамотението заради коронавируса?


Като всички останали, колкото е възможно по-добре. Ситуацията е трудна за всички. Но ние сме късметлии да си стоим у дома, докато другите работят, за да сложат край на епидемията. Искам да окуража всички, които полагат толкова огромни усилия, и да им благодаря. Аз, от своя страна, се опитвам да не губя формата си. Държа се така, сякаш съм в период на предсезонна тренировка, дори и да съм вкъщи… Доста е сложно, но с промяната на темпото ще се опитам да не губя форма. Надявам се в края на карантината да съм в най-доброто си физическо състояние. Това е, което ме мотивира в момента.


Какви са правилата за гражданите в района в Испания, в който живееш? Излизането ограничено ли е?


Да, има указ, който ограничава всичко и хората са затворени по домовете си. Можете да излезете само, за да купите нещо, което е наистина важно.


Какви упражнения правиш?


Разхождането на кучето е единственото нещо, което можем да направим, за да излезем навън. Само един човек може да излезе и досега приятелката ми не е излизала.


Какво спортуваш?


Използвам велоергометър. Основно за форма. Не мога да направя нищо друго. Основни упражнения и много разтягане…


Сам ли се грижиш за диетата си?


Нормалната ми диета се контролира и не мисля, че това трябва да се променя в момента. Ако видим, че нещо се случва, може би тогава ще го променим. Засега е достатъчно просто да внимавам с какво се храня.


Какво друго правиш с мотора?


Направих само това видео, нищо друго. Всичко друго би било риск. И заснех видеоклипа без да поемам рискове. Забавно е за всички, беше забавно и за мен. Докато всичко не приключи, няма да карам мотоциклет. В моя случай тази почивка ще ми дойде добре. Имах някои контузии и сега ще е добре напълно да се възстановя от тях – нараняване на прешлените, както и увреждане на лумбалната област, което не съм преодолял напълно. Трябва да бъда позитивен и да се възползвам от този период, за да се излекувам.


Световното първенство на X-Trial 2020 завърши по-рано от очакваното. Каква е окончателната ти оценка, след като спечели всичките проведени пет състезания?


Жалко е, че завършихме първенството по този начин. С Адам (Адам Рага) зададохме много висок стандарт в някои от състезанията. След като спечелих всичките пет съревнования, окончателната оценка не можеше да бъде по-положителна. Беше наистина добра година за мен. Борих се с противник, който винаги е труден за побеждаване. Битката беше оспорвана във всички финали, като отборът винаги даваше 100%. Това е титла, която винаги ще помня. Победата в Барселона отново бе невероятен момент за мен. Жалко е, че не успях да го празнувам в Андора с моите приятели, но разбирам отлично, предвид настоящата ситуация.


Какво очакваш през 2021 г.?


Надяваме се да имаме X-Trial календар с много събития, които ще успеем да завършим! Стартът на следващия сезон е много далеч, но изглежда, че всички състезания ще бъдат малко преди световното първенство на открито и няма да има възможност за почивка. Мисля, че ще бъде първенство с много изпитания, точно по начина, по който ми харесва.


Началото на световното първенство на открито се забави. Сигурен ли си, че ще можеш да се състезаваш на всички предвидени дати?


Сега е супер трудно да се предположи какво ще се случи. Ситуацията е необичайна за всички, и за спорта като цяло. Поне да успеем да възстановим съботно-неделния двудневен формат. Правенето на целия календар ще бъде сложно. Ако се направят пет Гран При с двойна дата, това са вече десет състезания. Да се надяваме, че ще стане така. Няма много други опции…


Смяташ ли, че всички състезатели ще се явят на първото събитие при равни условия?


Трудно е да се каже. Няма да бъде лесно за никой. Тази тежка ситуация се отразява на всички ни. И в зависимост от това как коронавирусът засяга страната, в която живеете, може да имате повече или по-малко възможности. Когато кривата тръгне надолу, нещата ще се променят.


Какво представлява всекидневието ти в момент?


Ставам, разхождам кучето, закусвам. Спортната ми тренировка е час и половина – велотренажор, фитнес и стречинг. Приготвям храна, може би малко по-късно от обикновено. После малко телевизия и социални мрежи, за да съм в течение и да разбера какво трябва да правя. Фитнес в следобедните часове за около час. Душ, вечеря, телевизор и сън…


А мотоциклетът?


Не съм пипал мотора след последното видео. Той няма нужда от някаква поддръжка или нещо друго. Чист и излъскан, готов за когато всичко приключи.


Какви предпазни мерки взимаш срещу коронавируса?


Нямам маска. Ако трябва да изляза за нещо спешно, гледам да отида до бензиностанцията наблизо рано сутринта, когато едва ли там ще има някой. Измивам ръцете си много добре – това също е важно. Купувам храна онлайн, доставят я до дома ми. Не посещавам нито един супермаркет, за да избегна контакта с хора.


И накрая, искаш ли да отправиш послание до феновете?


Искам да благодаря на медицинските работници и другите професионалисти, които работят толкова усилено и се борят за всички нас. За нас остава най-лесната работа. Всичко, което трябва да направим, е да останем у дома, за да преминем през този труден момент. Успех и най-добри пожелания на всички, които имат засегнати близки. Всичко скоро ще се върне към нормалното.

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts