петък, 05/06/20

Информационен портал за мото туризъм
Тествахме Yamaha MT-10 Tourer Edition: Брутална сила за уикенда (Видео 4K)

Тествахме Yamaha MT-10 Tourer Edition: Брутална сила за уикенда (Видео 4K)

Тъмната сила на Япония пристигна в България и ние бяхме изкушени от мрака на самураите. Керванът на Yamaha MT Tour акостира на ВИП паркинга на Ринг МОЛ в София след дълъг рейд из Европа. Благодарим на Yamaha-motor.bg за предоставената възможност да тестваме версията, която пробуди нашия интерес – Yamaha MT-10 Tourer Edition 2018. 


Очаквайте скоро детайлно ревю на Yamaha Tracer 900


Двигател 

Когато двигателят е 998 куб. см., в който се крият уж опитомени 160 к.с. от R-1, това все пак са си 160 жребеца, които при подаване на газта ще се опитат да съборят каската ви. О, да, голяма грешка е да не закопчаете каишките на шлема, макар само за езда от 20 минути, както направих аз! Въпреки че бях в режим „B“, където подаването на газ е плавно и разпределено равномерно, MT-10 показа своя потенциал. На този режим в ниските обороти имате плавно и неусетно потегляне, докато към 3000 об. се отключва клетката на конюшната и драсвате неудържимо напред. Този режим е чуден са градски условия, където не ви трябва кой знае колко мощ. Нямахме време да тестваме режима „A“, който ви предлага най-спортно поведение, поради интензивния трафик, в който попаднахме на Околовръсното и ограниченото време на теста, но можем да си представим, че говорим са сериозно ускорение. Другият режим на D-Mode системата е S, което ще рече стандартен.

Двигателят отговаря на стандарта Евро 4.

Yamaha MT-10 Tourer Edition 2018

Окачване и рама

С няколкото туиста, които направих, за да разгрея гумите, веднага усетих предимствата на късото междуосие и моментално ми се прииска да пробвам този японски касапин на Стелвио пас, с онези тесни и остри 75 „торнанте“ (завоя), където иначе всяко по-дълго мотоциклетно животно изплезва език. Окачването е полуактивно с вилка Öhlins и Electronic Racing Suspension (ERS) и можете да го регулирате, като са на разположение цели 5 варианта. Рамата е олекотенa алуминиева – Deltabox.Следвайте ни и на канала ни в youtube


Комфорт и ергономия

Все пак тестваме Tourer Edition и очакваме няколко определени удобства. Версията притежава удобна седалка, странични меки багажници, предпазно стъкло, предпазители за ръцете на ръкохватките и стойка за GPS, разположена в центъра на кормилото. От Yamaha разкриха, че тези допълнения могат да бъдат поръчани и добавени за всяка една „десятка“ в гамата. При MT-10 Tourer Edition ги имате вече налични и можете да видите как би изглеждала вашата Yamaha MT-10 SP например, когато решите да я ъпгрейднете с удобства. Единственото от оборудването, което липсваше при нашия тест, бяха куфарите.

Приятно сме изненадани от позицията на ездача, както и от ъгъла на свиване в коленете. И въпреки биологичните данни на нашия пилот, който е висок 190 см, същият сподели, че се чувства изненадващо удобно върху мотоциклета и не усеща напрежение в колената или бедрата. Височината на седалката е 825 мм. Но скъсеното междуосие и спортно ориентираната стойка напред изнасят торса в положение, в което въздушната струя отива в раменете. И въпреки това мотоциклетът би бил изключително удобен дори за високите колеги. Краката ви ще са винаги в комфортно положение, а когато събудите тъмната страна, винаги можете да прилегнете напред, за да ви подмине турболенцията.

 • 20180411_122928_HDR
 • 20180411_122956_HDR
 • 20180411_122947_HDR
 • 20180411_122942_HDR

Дизайн, стил, излъчване

Обожаваме извратената трансформърс физиономия на мотоциклета – изпитваме абсолютно неустоимо влечение към диспропорциите в дизайна на този самурай! Острите линии прорязват пространството на градската среда и ви гарантираме, че няма да останете незабелязани, щом сте въоръжени с този байк. Това, което не харесваме, е не толкова добрата работа на предпазното стъкло и автономията. По-горе споменахме Стелвио, но за да се порадвате на „Мегатрон“ на това място, ще трябва доста пъти да спирате да зареждате, докато стигнете там. Резервоарът е едва 17 литра и при разход 7-8 литра/100, трябва да сте внимателни. Максималното разстояние, което можете да изминете, е около 220 км, което на практика е недостатъчно за сериозни преходи, но ако търсите градски мотоциклет със супер спортни способности, който да можете да яхнете и през уикенда извън града, Yamaha MT-10 Tourer Edition е брилянтен избор.

Yamaha MT-10 Tourer Edition 2018

Технологии и факти

Хипер нейкид мотоциклетът с турър екстри е оборудван с чисто нов TFT дисплей. Разполага и със система за бърза смяна скоростите – Quick Shift System.

 • Странични багажници, високо челно стъкло, комфортна седалка
 • Предпазители за пръстите и GPS стойка
 • 4-цилиндров „CP4“ двигател с кръстосан колянов вал с изобилие от въртящ момент
 • Взаимствани от YZF-R1 двигател, шаси и окачване
 • Настроен за силен, праволинеен въртящ момент в нисък до среден диапазон
 • YCC-T, D-MODE и система за управление на сцеплението
 • A&S съединител и система за бързо превключване (QSS)
 • Олекотенa алуминиева главна рама Deltabox
 • Малка 1400-милиметрова колесна база за подвижност, на челно място в този клас
 • Динамичен силует с изместен напред център на тежестта
 • ABS спирачки с радиални спирачни апарати и висока производителност
 • Напълно регулируемо окачване с висока производителност (5 режима на окачване)
 • Тежи 210 кг с пълен резервоар

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts