петък, 05/06/20

Информационен портал за мото туризъм
Слонският събор в Германия или най-бруталната МОТО сбирка в историята

Слонският събор в Германия или най-бруталната МОТО сбирка в историята

Всяка зима през последните 60 години няколко хиляди мотористи от цяла Европа поемат към Германия, за да се отдадат на три дни ядене, пиене, веселба, мотори и… студ.

Слонският събор (на немски Elefantentreffen, на английски Elephant Rally) е зимен мото събор, който се провежда всяка година през последната седмица на януари или първата на февруари в долината между градовете Thurmansbang и Solla в Баварската гора, на около 180 км източно от Мюнхен, близо до границата с Чехия, където снегът е гарантиран. Организатори са Федералната асоциация на мотоциклетистите в Германия.

Всеки участник в събора си има свой маршрут, за да стигне до там, като преминава през различни метеорологични перипети, характерни за сезона – студ и сняг, дъждове, виелици, заледявания и суграшици, проблеми с тоците и поддръжката на мотоциклета, който ритуално се подготвя за събитието месеци наред. Но, както казват посетителите, всичко това е половината от забавлението и е предизвикателство, което всеки мотоциклетист трябва да изпита поне веднъж в живота.


Името

Да, знаем, че се питате и вероятно трябваше да започнем статията с това – що за странно име, нали? Потърсихме източници и срещнахме куп причудливи обяснения за това защо съборът е наречен така. Митове и легенди всякакви – от това, че побеснял слон, изпуснат от зоопарк, смачкал моторите и палатките при провеждането на един от първите събори, до легендата за Ханибал, който закъсал със своите слонове на европейска земя – в Алпите посред зима. Историята е съвсем друга и e свързана с основателя на легендарното събитието Ернс Леревкус, който през 1956 г. поставя началото на тази среща на издръжливи мотоциклетисти, маниаци на моторите с кош и по-конкретно на модела  Zündapp KS 601. KS 601, който бил известен с прозвището „Зеленият слон“, дал името си на срещата.

 

Zündapp KS601
Zündapp KS 601

 

Ханибал и неговата зимна кампания

Самият събор изглежда наистина така сякаш стадо слонове са преминали през долината…

…която е препълнена с хаотично пръснати навсякъде всевъзможни мотоциклети и модификации на мотоциклети, задължителните мотори с кош, бъгита, триколки, мотори с тегличи, скутери с причудливи приспособления, навсякъде щъкат хора, натоварени с дърва за огрев, слама и палатки, които вървят във всички посоки, стотици лагерни огньове и голяма еуфория, която насища въздуха.

Така разказва първото си впечатление от събора италианският фотограф Д’Анджело, когато поляната изниква пред очите му през 2014 г., след като негов приятел му казал, че ако иска да види истински отдадени мотористи, трябва да отиде на Слонския събор.

Разбира се, има много награди и трофеи, с които си тръгват най-изявилите се. Например награда за най-яко модифициран мотоциклет, чиито подобрения обаче трябва да позволяват движението му по пътищата съгласно тамошните катаджийски разпоредби. Или приз за най-старите участници. Както и една от най-престижните награди – тази за най-дълго пътувалия моторист. Традиционно тази награда се печели от руснаци и скандинавци, които, освен че пътуват отдалеч, преминават през по-студените ширини.Когато посетите събора, ставате част от неповторима традиция с внушителна над половинвековна история. Elefantentreffen преминава през много изпитания през тези няколко десетилетия, като през 1977 г. заради нещастен случай с фатален край, мото съборът е забранен в Германия. Именно това е годината с най-голяма посещаемост, когато, според някои източници, са регистрирани над 35 хиляди слонски брадъри. През следващата година организаторите провеждат събитието на територията на Австрия. Емблематична е и 1988 г. – тогава заради различия и вътрешни противоречия събитието се „раздвоява“ и е поставено началото на Altes Elefantentreffen (Старият слонски събор). Днес той традиционно се провежда 2 седмици след „официалния“, но на друго място – близо до пистата Nuerburgring. През годините идеята за зимна мото среща се оказва толкова жизнеспособна и заразителна, че на много други места в Европа започва провеждането на подобни събори.

Въведените през 2015 г. нови правила целят да върнат Слонския събор към спартанските му корени. Забранява се опъването на големи палатки с отопление, както и разполагането на други превозни средства в района:

– никакви каравани, кемпери, ванове или леки автомобили на територията на събитието или в околните градчета и села. Ако искате да участвате в легендарния събор, заповядайте на мотоциклет, най-много с кош, като можете да ползвате само оборудването, което успеете да си докарате с него.


  • fast-4000-biker-sind-zum-traditionellen-elefantentreffen-gekommen-trotz-regen-schnee-und-schlamm
  • foto_elefantentreffen_21
  • 24918388566_d55ccc4deb_b
  • 24649029350_b155e8c468_b
  • 2835252299_39ce085940_b
  • dsc02501

Забравете за ROLLING Thunder и Daytona Bike Week, забравете дори за Sturgis. Ако искате да видите истински хардкор мотоциклетни фанатици, посетете Слонския събор! Това е най-изумителният мото събор, за който вероятно никога не сте чували.

казва Джена Гарет от щатския www.wired.com

Ако искате и вие да се включите в тази мразовита мотоциклетна лудост, наречена Слонски събор, ще трябва да се подготвите добре. Да изпитате себе си, машината и екипировката си в едно пътешествие, за което с гордост ще разказвате ако не на личния лекар, обяснявайки откъде ви е артритът, то със сигурност на децата си.

Разходите за вход са 25 евро, а членовете на BVDM и FEMA използват отстъпка и плащат 15 евро. Срещу тази сума влизате в един пъстър, шумен, весел и мразовит мото свят с аромат на печено прасенце и неизброимо разнообразие от топли алкохолни напитки, които трябва да подпомогнат оцеляването ви на открито посред безкомпромисната немска зима.

Събитието през 2018

Местоположението


Станете член на групата на Meteo-Ride.com

Road Conditions and Weather for Bikers
Road Condition and Weather for Bikers

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts