петък, 10/07/20

Информационен портал за мото туризъм
Рали Дакар може да се завърне в Африка. Вижте евентуалния маршрут

Рали Дакар може да се завърне в Африка. Вижте евентуалния маршрут

След 10-годишна авантюра в Южна Америка дали ралито ще се завърне у дома?

Все повече се засилват слуховете, че най-популярният рали рейд в света – рали „Дакар“ може да се завърне в своята родина Африка след десетилетно отсъствие. Такива информации започнаха да се тиражират усилено в различни медии близки до състезанието още в началото на 2018 г., когато стана ясно, че организаторите се изправят пред сериозни проблеми с привличането на повече държави домакини на надпреварата. Сложната политоко-икономическата ситуация в Аржентина, Парагвай и Боливия, а в Чили и екологична (природозащитни организации алармират за вредата от машините върху дюните и неизследваните археологическите обекти) доведе до това през 2019 за пръв път в историята си ралито да се проведе само в една държава – Перу.

Ситуацията около организацията през лятото на миналата година беше толкова критична, че дори се говореше въобще за отмяна на рали Дакар 2019, което щеше да повтори фиаското от 2008-ма.

Домакинството на Перу запази легендата жива, но реномето на рали рейда пострада. Изглежда, че ASO – компанията, която организира „Дакар“, и нейният директор Етиен Лавин, който наскоро изрази желание надпреварата отново да е в три държави, не искат да рискуват повече и още отсега се подготвят за вариант „Б“. Така опцията Дакар да се върне по старите земи е съвсем реална, съобщава Autobakkierace. Според информацията от изданието е възможно догодина надпревара да се проведе в Ангола и Намибия.

Твърденията са, че федерацията по моторни спортове на Ангола обсъжда темата с ASO. Възможно е в маршрута да бъде включена и Република Южна Африка.

Мераклии домакини не липсват, още повече, че изданието през тази година, макар и в една държава с еднообразен пейзаж, бе изключително зрелищно и гледаемо. Съвсем скоро се появи информация, че Саудитска Арабия също има интерес да прибере кервана на своя територия.

Създаден от мотоциклетния визионер Тиери Сабин през 1979 г., рали рейдът традиционно се провеждаше на африканска територия до 2007 г.  На следващата година напрегната политическа обстановка в Мавритания доведе до отмяната му поради заплаха за сигурността на участниците, тъй като е имало данни за планирано отвличане на пилоти. И така от 2009 година рали „Дакар“ се мести в Южна Америка.

Ситуацията около ралито става все по-любопитна и интригуваща. Преди около месец Етиен Лавин изрази своите опасения:

„За съжаление не мога да предрека бъдещето на „Дакар“ в момента. Не искам да твърдя неща, които не знам. А това не е добре. Иска ми се да мога да кажа къде ще се проведе надпреварата през 2020г., но не мога“.

Коментари

комeнтара

Related posts