понеделник, 10/08/20

Информационен портал за мото туризъм
Рали Дакар изоставя Южна Америка! Започва нова ера в Близкия изток

Рали Дакар изоставя Южна Америка! Започва нова ера в Близкия изток

Рали Дакар сменя пустинните пейзажи на Перу с пустинните декори на Саудитска арабия

Саудитска Арабия ще посрещне рали рейда през 2020 г. като се очаква по-късно към маршрута да се включат и другите държави в региона Оман, Йордания или Египет. Говори се за договор от 5 години и така в 5 поредни издания пилотите ще се лутат по бедуинските пустинни пътеки.

Горещата новина се очаква да бъде обявена официално тази седмица от организаторите в лицето на френската компания Amaury Sport Organisation (ASO), които все още не са подтвърдили промяната, но по всичко изглежда, че преговорите с бъдещите домакини  са в напреднала фаза.

Вече сме писали за проблемите, които изпитваше ралито през последните години на територията на Южна Америка. Отказа на държавите в региона да приемат надпреварата поради вътрешно политически причини – Боливия, Еквадор, заради финансови загуби – Аржентина или екологични проблеми с дюните в Чили, доведоха до това състезанието през тази година за първи път в историята си да се проведе само в една държава – Перу.

Добри новини от Перу! Обявиха програмата и етапите на Дакар 2019

Сега отново ще бъде само една държава, която също е покрита с огромни пустини, както страната на инките. Феновете на състезанието очакваха нещо различно, след като директорът на ASO Етиен Лавин, също тръбеше колко е неприятна ситуацията с домакинство само на една страна, предоставяща само един тип терен, и колко е неизгодно положението на глобалния пазар за марката „Дакар“. Явно Лавин и другите членове на борда на френската компания са били изкушени от петродоларите на арабските принцове. Съществува и друг проблем около бъдещето местене на кервана в този район и това е незачитането на правата на жените на Арабския полуостров, което е в пълна противоположност с рекордния брой жени, взели участие във всички категории на Перу 2019. От клас мале мото до камиони дамите имаха силно присъствие.

Повечето пилоти вече изразиха желанието си състезанието да остане в Южна Америка или да се завърне вкъщи в Африка. Такава беше и последната информация. Само преди месец изглеждаше, че рали рейдът ще се завърне в Африка и по-точно в ЮАР и Ангола (Рали Дакар може да се завърне в Африка. Вижте евентуалния маршрут)

Рали Дакар може да се завърне в Африка. Вижте евентуалния маршрут

Създаден от мотоциклетния визионер Тиери Сабин през 1979 г., рали рейдът традиционно се провеждаше на африканска територия до 2007 г.  На следващата година напрегната политическа обстановка в Мавритания доведе до отмяната му поради заплаха за сигурността на участниците, тъй като е имало данни за планирано отвличане на пилоти. И така от 2009 година рали „Дакар“ се мести в Южна Америка за период от 10 години, който е в края си.

Завърши една цяла декада, една цяла епоха ще заеме своето място в историята, заедно с плановете за мото пътешествие в Южна Америка, съчетано с посещение и следване на кервана на Дакар. Тези 10 години ще бъдат запомнени с култови места като паметника на Дакар в боливийската солна пустиня Салар де Уюни, неповторимите мото трасета и проходи на около 4-5 хиляди метра надморска височина, разнообразните терени, пейзажи и местни култури и най-вече ентусиазма на южноамериканското население, което прегърна и обикна Дакар за разлика от техните правителства.

Сега Дакар се мести на ново място, надяваме се за по-добро. Надяваме се и духът на Дакар да на се изгуби. В Южна Америка той беше жив именно заради ентусиазма на хората – този ентусиазъм, накарал Тиери Сабин да създаде надпреварата и поведе след себе си останалите. Дано хората в Саудитска арабия също да го обикнат, в противен случай ралито ще се превърне в поредния бизнес план без душа.

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts