КаньониМарокоРевютаТрасета в Африка

Пътят през ждрелото Дадес – Dadès Gorges: Емблемата на Мароко

  

(2 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


Пътят на хилядата касби, както често наричат един от най-популярните североафрикански мото маршрути, е разположен в Централно Мароко и следва долината на река Дадѐс.  Касба е арабска дума за крепост и действително по пътя могат да бъдат видени стотици керемидено-оранжеви древни цитадели.

Самата река Дадес е с дължина около 150 км. Извира от Висок Атлас северно от град Мсемрир и тече на югозапад между планините Висок Атлас и Антиатлас, като се влива в най-голямата мароканска река Драа при град Уарзазат. В горното си течение реката преминава през дълбок и живописен пролом, посещаван от голям брой туристи, където именно върви шосе R704 – Пътят през ждрелото Дадес.

Местоположение

[quote font_size=”20″ align=”right” bgcolor=”#006975″ color=”#ffce79″ bcolor=”#9cf2f0″ arrow=”yes”]Любопитни факти:

 Кодово название: Шосе R704

 Дължина: 124 км 

2 352 м е най-високата точка на шосето.

4167 м е най-високият връх в Атласките планини – Джебел Тубкал.

 400 метра – толкова са високи склоновете на дефилето на някои места. През по-голямата част от годината потокът на реката е слаб поради сухия климат в района. Въпреки това в сезона на бурите в клисурата се влива огромно количество вода, чиито сериозни ерозонни сили продължават да формират склоновете.

[/quote]

Изходната точка за приключенците обикновено е градчето Бумалне дю Дадес, разположено на главния път N10, свързващ градовете Уарзазат на запад и Тинхир (или Тинерхир) на изток. От Бумалне R704 поема на север през планината, като разкрива пред пътешествениците неповторими панорами – палмови горички и плодородни градини край реката, пустинни пейзажи от едната й страна и заснежени върхове от другата. Трасето е сравнително близо до Маракеш и друг шеметен път в Атласките планини – Tizi N’Tichka – Tichka Pass (2 260 м). Той се намира на около 300 км на север и е почти задължително двата маршрута да се комбинират.

Пътна настилка

Според източниците пътят е в относително добро състояние през първите 63 км до Мсемрир, а след това ще ви трябва адвенчър машина. Ако успеете да стигнете още пó на север – до Агудал, оттам можете да поемете обратно на юг към Тинхир по R703. Това шосе върви паралелно на R704, но през ждрелото на р. Тодра, което също е популярна дестинация.

Устойчивост на климатичната прогноза. Кога да пътуваме там? Обекти и логистика

В района има много места за настаняване, а подходящият период за пътешествие из страната е доста обширен. Ако обаче искате да се качите по-високо в планините, най-добре е да бъде в месеците май – юли.

Ако сте пътували по R704, ще се радваме да споделите своите впечатления след статията и да допълните актуална информация за състоянието на трасето.[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 21294,21293,21292″][/images_grid]

Снимки: Илия Танчев

[mom_video type=”youtube” id=”gxW9um31L60″ width=”920″ height=”447″]

Пътят през ждрелото Дадес
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (2 гласове)
Пътна настилка7.5
Завои8.8
Обекти/Забележителности4
Панорама9
Популярност9.8
Поносимост на трафика6.8
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Свързани статии

Back to top button