АлпиЛюбопитноМЕТЕОПътна обстановка

Проходът Тимелсьох отваря по-рано заради малкото сняг! Музеят е възстановен и отворен за посетители

Високоалпийският път Тимелсьох (Passo Rombo), 2 474 м, бе отворен за движение на 20 май сутринта. Ранното отваряне се дължи на неособено обилния снеговалеж през изминалата зима в Северен Тирол, Йоцтал и Южнотиролската долина Пасейер.

Това е добра новина за любителите на високопланинските пътища в Алпите и на мотоциклетните музеи. Благодарение на ранното отваряне на прохода Тимелсьох ще можете час по-скоро да посетите възстановения музей, който изгоря трагично на 18 януари миналата година.

„Не мога да си спомня подобна зима. Нашият почистващ екип обикновено трябва да фрезова три седмици, за да изчисти пътя от снега. Тази година те бяха на върха на прохода само за една седмица“,

каза Манфред Чопфер, управляващ директор на Timmelsjoch Hochalpenstraße AG . Според местната управа стръмната южнотиролска страна, където обикновено има опасност от лавини, тази година не е създала никакви проблеми.

В същото време най-високоразположеният мотоциклетен музей в света, освен че е възстановен, е и разширен.

Музеят Top Mountain, собственост на братята Албан и Атила Шайбер, е разположен на 2175 м надморска височина. Той е новият дом на около 500 мотоциклета (с 200 повече от преди) от всички епохи, както и състезателни ретро коли, като сега експонатите са изложени на обширните 4500 квадратни метра. 

Източници:

  • www.tt.com
  • Timmelsjoch Hochalpenstrasse AG

Изгоряха над 200 ретро мотоциклета в най-високо разположения мото музей в света

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button