3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиТрасетаТрасета в ГърцияТрасета на Балканите

Проходът Св. Атанас – Agios Athanasios Pass

        

(0 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


Трасето се намира на така наречения „първи ръкав“ в Халкидическия полуостров, Гърция и според нас си е същински проход, но както и друг път сме писали, южните ни съседи нехаят по отношение на планинските пътища и тяхното обозначаване. Не можем да ги упрекнем обаче за липсата на грижа за техните православни храмове и за избора на място за изграждането им. На най-високата точка, откъдето се разкрива шеметна гледка към морето, е построена черквата „Св. Атанас“ (ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΤΣΑΠΡΑΝΙ). Черквата е обозначена и като „Цапрани“ на името на старото селище, намирало се тук, което е изоставено през 1930 г. Неговите 4 църкви са оцелели и до днес – можете да ги посетите, като се разходите по няколкото малки пътеки встрани от главния път.

Местоположение


Пътна настилка. Завои

Уникална характеристика на прохода е, че свързва двата бряга на Касандра – източен и западен. И според времето, в което го преминавате, можете да се насладите на изгрев от изток и още по-хубав залез на запад. Препоръчваме изкачване от изток в последните часове на деня от начална точка Ханайоти, откъдето навлизате във вътрешността и се изкачвате по симпатични завойчета около 4-5 км до най-високата точка на прохода. Там ще откриете и черквата „Св. Атанас“, от която следва спускане към Неа Скиони. Пътят е типичен за гръцките сукаци, с една широка лента, колкото да се разминат две коли. Така е и от двете страни. Приличен асфалт, но на места вече доста поостарял. Завоите не са остри и тук няма да откриете големи фиби и серпентини. Все пак ще се нарадвате на забавни завои с интересни спускания и изкачвания. Видимостта ви в завоите обаче не е добра, така че имайте едно на ум.

Проходът Св. Атанас - Agios Athanasios Pass
Спускането към Неа Скиони

Трафик

Еднолентовият път и дивата природа осеяна с борови гори ви създават усещане за уединение, но внимавайте, трафик има, особено през юли и август. По 9-километровото трасе няма населени места, но ще откриете „островни приключенци“, които циркулират по пътищата на ръкава. Някои от тях са румънци, които знаем, че не са най-добрите шофьори. Други ползват „рент а кар“ автомобили, което винаги си е заплаха, предвид това, че управляват кола, която не познават добре. Тъй че… внимателно!

Обекти и логистика. Места за настаняване. Популярност и слава

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Напълно неизвестно и некласифицирано трасе. Никъде не открихме материали за него, освен един трекинг пътепис на гръцки. За това ще си позволим да му станем кръстници и ще го обозначим международно като Agios Athanasios Pass.

Обекти по протежение на трасето няма кой знае колко, но за тези кратки километри те не ви трябва. Всичко необходимо имате в двата му края при Ханайоти и Неа Скиони: бензинастанции, супермаркети, плажове, банки, хотели, къщи за гости… Остава ви само да се насладите на гледките…

Проходът Св. Атанас - Agios Athanasios Pass
„Св. Атанас“ – черквата на върха. В близост до този храм има изградени още няколко: „Св. Николай и Рафаил“, „Света Анастасия“ и „Света Троица“, който е и най-старият от комплекса, изграден през 1867 г.

Панорама

Чудни гледки към двата бряга. Препоръчваме ви да изчакате залеза при черквата, която е като същинска обсерватория. Когато ние бяхме там, имаше едни англичани, които снимаха залеза на „тайм лапс“. Убийствено място. Тук дори да затворите очи, отново ще виждате и усещате красотите наоколо. Помолете се! Мястото е силно, тук молитви със сигурност се чуват.

[review]
Проходът Св. Атанас
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button