АлпиПланински проходиПланински трасетаРевютаТрасетаФранция

Проходът Мон Сени – Col du Mont Cenis: “Пепелявата планина”

    

(0 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


От всички проходи, които сме прекосявали в Алпите, вероятно проходът Мон Сени, Col du Mont-Cenis на френски и Moncenisio на италиански, е с най-богатата история. Затова смело правим заключение, че това е най-стратегическият планински път в Западните Алпи. Седловината бележи границата между Котианските Алпи и Пясъчните Алпи.

Не един и двама пълководци, кандидат императори и императори, са се опитвали да прекарат войски през тази високопланинска теснина, оказала се най-краткият път между равнините на Италия и Франция.

Проходът Мон Сени - Col du Mont Cenis: "Пепелявата планина"

[quote font_size=”20″ align=”right” bgcolor=”#006975″ color=”#ffce79″ bcolor=”#9cf2f0″ arrow=”yes”]Любопитни факти:

 Кодово название: от френска страна е част от Route nationale 6, а от италианска от  SS25

35 км, толкова е дължината на прохода.

2083 м е най-високата точка.

1810 г. –  Наполеон завършва изграждането на пътя.

3612 м. е висок Поант де Ронс – най-високият връх в масива Сени.

218 г. пр. Хр., през есента, в похода си към Рим гениалният картахенски пълководец Ханибал Барка прекосява Алпите със своята армия и слонове, като част от нея минава през прохода Мон  Сени.

6 – толкова пъти трасето е включвано в Тур дьо Франс.

312 г. – Константин Велики преминава със своята армия през Мон Сени  и напада Максенций. Той бързо завладява Северна Италия с победи при Турин (Торино) и Верона, след което тръгва към Рим. Там побеждава Максенций в легендарната битка при Милвийския мост на 28 октомври 312 г., в резултат на което става август или император на цялата Западна Римска империя.

 

[/quote]

За римляните и за пълководеца Гай Марий (в битката с келтското племе кимври през 101 пр. Хр.), както и за Цезар, тръгнал да покорява Галия, проходът започва при изкачването от гр. Суза и след това се насочва към съвременната границата с Франция. От гледна точка на Ханибал и на келтския предводител на кимврите и тевтонците Биорикс, а след това и на Константин Велики, Карл Велики и Наполеон Бонапард, преходът започва от долината Сени.

Наполеон започва изграждането на път през прохода през 1803 г. и го завършва през 1810 г., като с това полага основите на съвременното трасе. По-късно успоредно с него е построена и железница – първата високопланинска в света, която функционира от 1868 до 1871 г., когато е отворен железопътният тунел под планината. Макар че железницата през прохода работи много кратко време, технологиите, разработени за построяването й, се използват дълго след това. Днес още има следи от нея. Също така през Първата и Втората световни войни по склоновете на планината са изградени множество бункери.

Името

Според легендата в миналото в горите край пътя имало пожар с огромни размери, след който околността била покрита с купища пепел. Пътуващите търговци дали името на прохода заради пепелта, която останала там с години: “планината на пепелта” – “mont des cendres”, коeто по-късно се превърнало в “mont cenis”. Следите от пепел били открити при изграждането на пътя в началото на 19 век.

Пътна настилка. Трафик

За алпийските стандарти пътната настилка не е на очакваното ниво. Но все пак проходът е граничен и е нормално да има леки недоразумения около поддръжката. Oт италианската страна – от гр. Суза до Монсенисио – асфалтът е перфектен, с хубава маркировка, но пък там надморската височина е по-ниска. При навлизането във френския участък, където се издигате над 1800 метра, асфалтът е стар, но грапав и с добри абразивни качества. Преминахме прохода, докато ръмеше лек дъжд и беше мокро, но сцеплението беше добро.

Натовареността на шосето се оказа доста по-малка от тази през Античността и Средновековието. Дали защото денят беше мрачен и дъждовен, дали защото пътят все пак е граничен (ако това въобще има значение в Шенгенското пространство), но почти нямаше автомобили, както и мотори. Предполагаме, че не всеки ден е така и все пак движение има, но сравнително неголемите градове като Суза не са предпоставка за огромен човеко- и автомобилопоток. Разбира се, това е панорамен път в Алпите, тук винаги и по всяко време могат да се изсипят 200 колоездача и още толкова мотористи.

Завои

Няма да ви се завърти главата от серпентини и фиби, но завоите са широки и приятни, а на самата седловина при язовира в правия участък леките завои могат да се взимат с доста добро темпо. На запад от към долината Сени, фибите са по-големи, но са гигантски и разстоянията между тях са значителни, което отново е предпоставка за по-бързо каране. Това е проход, който се преминава в добър ритъм и няма да ви отнеме часове, както други алпийски гиганти…

Обекти и логистика. Панорама

… Но само така си мислите, защото това е място, където си заслужава човек да остане с дни и да съзерцава планините, язовира и мармотите. Там те просто са навсякъде. Задължително трябва да отседнете в кафето до хижата на върха. Толкова уютно местенце, а прозорчетата на заведението са като илюминатори, от които наблюдавате водата. Гледката, макар и в един мрачен и дъждовен ден,  ни накара да мислим, че сме на междугалактически круиз и наблюдаваме през прозорците на космическия кораб релефа на причудлива планета. Може би всичко ни се стори толкова футуристично, защото бяхме премръзнали и топлината на тази високопланинска каюта ни зареди с енергия да продължим напред.

Пред кафето имаше и място с поставена кофа с веро и вода, където мотоциклетистите могат да си измият визьорите. Като цяло много приятен коневръз, където е помислено и за ездача, и за неговия железен кон.


[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”four” lightbox=”yes” source=”media: 15578,15576,15577,15575,15574,15573,15579,15580″][/images_grid]

Вижте и нашия филм за трасето. Ако ви харесва това, което правим, дайте по един палец на видеото и се абонирайте за нас в youtube.

[mom_video type=”youtube” id=”aNM9geuALBs” width=”991″ height=”528″]

[review]
Review Box 0
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (0 гласове)
Пътна настилка0
Завои0
Обекти/Забележителности0
Панорама0
Популярност0
Поносимост на трафика0
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Col du Mont-Cenis Pass

пътна настилка - 7.8
Завои - 8
Обекти и логистика - 7.3
Панорама - 9.3
Популярност и слава - 10
Устойчивост на климатичната прогноза - 6.5
Наличие/Отсъствие на трафик - 9.1

8.3

User Rating: Be the first one !

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

fifteen − 14 =

Back to top button