ДАКАРДакар 2020ИновацииСпорт

Още мерки за сигурност в рали Дакар – обмисля се използването и на въздушни възглавници

Планират се ограничения, които да направят състезанието по-безопасно, но и по-малко напрегнато за мотоциклетистите.

Сериозни притеснения за сигурността на най-уязвимите участници в рали Дакар – мотористите – накараха организаторите ASO, FIM и няколко състезателни отбора да се съберат в Лисабон в началото на март и да обсъдят мерки, с които да намалят броя на произшествията. Нуждата от промяна идва след не малкото инциденти в тазгодишното издание, два от които завършиха трагично със смъртта на Пауло Гонсалвеш и Едвин Стравер.


На прага на Дакар’20: Важните промени в правилника и разликите в С. Арабия


Последните изменения във формата, които целяха да изравнят шансовете на състезателите, изглежда по-скоро доведоха до допълнително утежняване. Някои от участници изразиха опасенията си по отношение на новите пътни карти и по-трудната навигация. Между тях бе и шампионът от 2018 Матиас Валкнер, който по време на напреварата сподели: “Искат да направят състезанието по-трудно, но може би стигнаха твърде далеч. Толкова време трябва да гледаш картата, че във всичкия този пясък лесно може да не видиш някой голям камък.”


Четете още за промените, направени преди Дакар 2020.

На прага на Дакар’20: Важните промени в правилника и разликите в С. Арабия


По време на обсъждането бяха определени следните фактори, които увеличават риска от инциденти: умора, дехидратация, висока скорост, прекалена самоувереност, хипертермия, навигационна грешка, отвличане на вниманието, ограничена видимост към препятствия и неточности в картата.

Дискусията между участниците в срещата доведе до конкретни предложения, с които да се вземат мерки за намаляване на рисковете:

  • Трасета: Всички трасета от събитията на FIM ще бъдат проектирани със съдействието на бивш мотоциклетен състезател.
  • Пътни карти: Ще бъде сформиран екип за инспектиране на трасето, който ще отговаря за разработването на пътните карти и за това всички отбори да бъдат еднакво добре информирани и да са наясно с реалното ниво на трудност на маршрута.
  • Намаляване на скоростта: По-голямо разнообразие на терена, който покрива дадено трасе, за да се намали средната скорост.
  • Ограничение на мощността: Монтиране на ограничители на въздушния поток, като тези във FIM 300 WSBK, за да се намали мощността на двигателя, а оттам и максималната скорост. Тази мярка ще се тества до юни.
  • Задължителна защитна екипировка: Въвеждане на облекла с въздушни възглавници възможно най-скоро. Предстоят срещи с производители, като планът е такъв тип екипировка да бъде изцяло въведена през 2021.
  • Навигация: По-модерна навигационната конзола, с повече визуални и аудио сигнали, за да могат състезателите да фокусират вниманието си върху пътя.

След срещата президентът на FIM Хорхе Виегас сподели:

„Намаляването на инцидентите в ралитата е приоритет за нас, особено в рали Дакар. Ще изпробваме различни решения от старта на този сезон и ще направим план в края на сезона, който ще коригираме при необходимост. Участието на ASO, KTM, Husqvarna, Hero, Honda, Yamaha, както и състезателите Сам Съндърланд и Адриан ван Беверен ни позволява да работим в близко сътрудничество, за да се справим с предизвикателствата и да осигурим бъдещето на това зрелищно и уникално състезание.“

Предвид извънредната ситуация в света в момента, вероятно въвеждането на част от тези мерки ще се забави. Сигурно е обаче, че Дакар 2021 ще е с нови правила.  Надяваме се, че от FIM ще намерят начин да намалят броя на инцидентите, запазвайки състезанието динамично и вълнуващо за феновете.

Източник: advpulse.com

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Светослав Китанов

Технически експерт и фотограф. Преводач и автор на статии и анализи за мото индустрията, със задълбочени познания в механиката и устройството на мотоциклета.

Свързани статии

Back to top button