MOTO GUZZIPiaggioДизайнИновации

Нов концептуален Moto Guzzi V90 TTR от Обердан Беци

Ретро адвенчърът Moto Guzzi V85 TT Adventure се превърна в голям хит за италианската марка. Машината демонстрира неподправен стил, обединявайки ретро елементите на V65 от 80-те години с модерни детайли, всичко това позиционирано в популярния сегмент на съвременните адвенчър мотоциклети. V85 се продава като топъл хляб в Европа, където е в топ 15 на най-продаваните мотоциклети за 2019.

Освен това Moto Guzzi V85 TT се оказа здрав мотор за каране и позитивните отзиви идват от цял свят само за година съществуване. Нашата оценка за машината също е отлична, като можете да видите подробното ревю в канала ни в youtube и на страниците на meteo-ride.com, където ще откриете визитка на модела с всички характеристики.

Какво ще стане обаче, ако искате да атакувате черните пътища малко по-сериозно, отколкото предлага този мотор, при който съотношението асфалт/черно е по-скоро 90/10?

Кой друг, ако не гениалният италиански дизайнер Обердан Беци, също мисли по въпроса. Защото това се върти в главата на голяма част от феновете и, както винаги, Беци е един от тях. За пореден път той усети нуждата на мотоциклетистите и в отговор е начертал машина, която нарича концепцията Moto Guzzi V90 TTR.


Не сме сигурни обаче дали от базата на Guzzi в Мандело дел Ларио мислят по-подобен начин и най-вече дали ще имат производствен потенциал предвид COVID кризата на Апенините. Би било супер да видим и други машини около новия V85 двигател или негови по-мощни 900- или 1000-кубикови версии. Защо не? През 2021 компанията ще чества своята 100-годишнина и имаме вътрешна информация, че италианците подготвят много подаръци за своите почитатели. Или поне подготвяха преди COVID удара.

Идеята за 900-кубиков вариант на класическия напречен 90° V-twin двигател, с около 90 к. с., по-голям просвет, 21-инчови джанти отпред и 18-ки отзад и с каросерия и дизайн, вдъхновени от Рали Дакар, със сигурност ще е бъде нещо изключително. Както и ще представлява подобаващ отговор на подготвящия се да удари индустрията с невиждана сила Ducati Desert X.

Беци казва, че дизайнът му включва и по-голям резервоар за гориво (в момента V85 разполага с 23 литра), а седлото е проектирано за по-голямо сцепление на коленете с корпуса и по-пряк контрол над машината в изправено положение. Отпада и човката, което променя изцяло фасона на машината и я доближава повече до Yamaha Tenere 700. А дори малко напомня и първото поколение на Yamaha TDM.

От meteo-ride.com се съмняваме, че ще видим този мотоциклет в обозримо бъдеще поради факта, че очакваме съвсем скоро Aprilia да разкрие своето зверче именно в този ендуро сегмент – Tuareg 660 с двигателя на Aprilia RS 660! А това би предизвикало вътрешно ведомствена конкуренция в Piaggio Group, компанията собственик и на двете марки.

Все пак очакваме вариации на V85 TT Adventure в близкото бъдеще, макар да не смеем да прогнозираме точно какви. За това пък го има Беци, един истински визионер и дизайнерски пророк на новото мотоциклетно време. Ще продължаваме да следваме неговите графики, както и да ви информираме за равитието на модела.

Графика и източник: www.asphaltandrubber.com


Четете още:

10 факта за Ducati Desert X

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Свързани статии

Back to top button