петък, 10/07/20

Информационен портал за мото туризъм
Нов концептуален Moto Guzzi V90 TTR от Обердан Беци

Нов концептуален Moto Guzzi V90 TTR от Обердан Беци

Ретро адвенчърът Moto Guzzi V85 TT Adventure се превърна в голям хит за италианската марка. Машината демонстрира неподправен стил, обединявайки ретро елементите на V65 от 80-те години с модерни детайли, всичко това позиционирано в популярния сегмент на съвременните адвенчър мотоциклети. V85 се продава като топъл хляб в Европа, където е в топ 15 на най-продаваните мотоциклети за 2019.

Освен това Moto Guzzi V85 TT се оказа здрав мотор за каране и позитивните отзиви идват от цял свят само за година съществуване. Нашата оценка за машината също е отлична, като можете да видите подробното ревю в канала ни в youtube и на страниците на meteo-ride.com, където ще откриете визитка на модела с всички характеристики.

Какво ще стане обаче, ако искате да атакувате черните пътища малко по-сериозно, отколкото предлага този мотор, при който съотношението асфалт/черно е по-скоро 90/10?

Кой друг, ако не гениалният италиански дизайнер Обердан Беци, също мисли по въпроса. Защото това се върти в главата на голяма част от феновете и, както винаги, Беци е един от тях. За пореден път той усети нуждата на мотоциклетистите и в отговор е начертал машина, която нарича концепцията Moto Guzzi V90 TTR.


Не сме сигурни обаче дали от базата на Guzzi в Мандело дел Ларио мислят по-подобен начин и най-вече дали ще имат производствен потенциал предвид COVID кризата на Апенините. Би било супер да видим и други машини около новия V85 двигател или негови по-мощни 900- или 1000-кубикови версии. Защо не? През 2021 компанията ще чества своята 100-годишнина и имаме вътрешна информация, че италианците подготвят много подаръци за своите почитатели. Или поне подготвяха преди COVID удара.

Идеята за 900-кубиков вариант на класическия напречен 90° V-twin двигател, с около 90 к. с., по-голям просвет, 21-инчови джанти отпред и 18-ки отзад и с каросерия и дизайн, вдъхновени от Рали Дакар, със сигурност ще е бъде нещо изключително. Както и ще представлява подобаващ отговор на подготвящия се да удари индустрията с невиждана сила Ducati Desert X.

Беци казва, че дизайнът му включва и по-голям резервоар за гориво (в момента V85 разполага с 23 литра), а седлото е проектирано за по-голямо сцепление на коленете с корпуса и по-пряк контрол над машината в изправено положение. Отпада и човката, което променя изцяло фасона на машината и я доближава повече до Yamaha Tenere 700. А дори малко напомня и първото поколение на Yamaha TDM.

От meteo-ride.com се съмняваме, че ще видим този мотоциклет в обозримо бъдеще поради факта, че очакваме съвсем скоро Aprilia да разкрие своето зверче именно в този ендуро сегмент – Tuareg 660 с двигателя на Aprilia RS 660! А това би предизвикало вътрешно ведомствена конкуренция в Piaggio Group, компанията собственик и на двете марки.

Все пак очакваме вариации на V85 TT Adventure в близкото бъдеще, макар да не смеем да прогнозираме точно какви. За това пък го има Беци, един истински визионер и дизайнерски пророк на новото мотоциклетно време. Ще продължаваме да следваме неговите графики, както и да ви информираме за равитието на модела.

Графика и източник: www.asphaltandrubber.com


Четете още:

10 факта за Ducati Desert X

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts