BMWEICMAМОТОМотоциклети

Новите BMW F 900 R и F 900 XR обещават динамика и стил

BMW разкри нов приключенски спортурър в средния клас в първите дни на мото изложението в Милано – това е Adventure Sport F 900 XR. Мотоциклетът прилича на по-малък вариант на BMW S 1000 XR , но реално би трябвало да се счита за наследник на F 800 GT, който не бе обновяван от много, много дълго време. Sport F 900 XR вероятно ще заеме място на F 800 GT в продуктовата гама на баварците, но двигателят е разработен на базата на друг модел на BMW – F 850 GS.

С него бе представен и BMW F 900 R, който представлява гол вариант на Adventure Sport F 900 XR. И двата модела се характеризират със спортно поведение, интуитивно управление и серийно и опционално оборудване, забележителни за мотоциклети със среден работен обем. И двете машини споделят една и съща техническа база, но се различават значително по отношение на характера си и позицията на ездача. 

„С дебюта на F 900 R BMW Motorrad показва един значително усъвършенстван наследник на F 800 R. Новият роудстър е динамичен, прецизен и интуитивен, предлагащ чисто удоволствие от карането,”  сподели Михаел Цвек, продуктов мениджър на F 900 R и F 900 XR.

Снимка: BMW прес клуб България

Adventure Sport F 900 XR взаимства агресивния дизайн от S 1000 XR и не само това. Новият модел се възползва от технологии, характерни за по-горния клас. Като например светлините за завиване (Adaptive Cornering Light), системата за безключово палене (Keyless Ride) и системата за автоматично известяване и връзка с аварийните служби, в случай на инцидент (Intelligent Emergency Call) – уникални функционалности за класа. От BMW обещават, че мотоциклетът е подходящ и за новобранци, предлагащ ниска седалка, възможност за каране с категория А2 и атрактивна цена. 

Снимка: BMW прес клуб България

Стандартно двете версии идват със система за свързаност и LED елементи, като допълнителното оборудване също е изключително високо. То включва изброените по-горе адаптивни светлини за завиване и безключово запалване, както и електронно окачване Dynamic ESA, два стандартни режима на каране Road и Rain, Pro режими на каране: MSR, DTC, DBC и RDC. Машините са оборудвани стандартно и с 6,5-инчов цветен TFT дисплей, както и с изключващи се ABS и ASC (Automatic Stability Control).

Снимка: BMW прес клуб България

F 900 R и F 900 XR се задвижват от двуцилиндров редови двигател, базиран на агрегата, представен през 2018-та. Работният обем е увеличен до 895 куб. см., максималната мощност е 105 к.с., а кривата на въртящия момент е още по-линейна. Звукът е особено характерен и вдъхновяващ, благодарение на 270/450-градусовия ъгъл на запалване и новата изпускателна система.

В допълнение към стандартния “anti-hopping” съединител, машините могат да бъдат оборудвани със система за регулиране на моторната спирачка (MSR). Тя не допуска приплъзване на задното колело при рязко връщане на газта и при сваляне на предавка. Това означава по-сигурно каране и повече спокойствие.

Снимка: BMW прес клуб България

Също както GS моделите и моторите от серията F, в основата на новите F 900 R и F 900 XR е стоманената рама тип „мост”. Двигателят също изпълнява носеща функция, а резервоарът вече е на класическото място между кормилото и водача. Предното окачване е съставено от обърната вилка, а задното – от двустранен шарнир и централен амортисьор с пружина. Резервоарите са с обем 15,5 литра (при F 900 XR) и 13 литра (при F 900 R), а конструкцията им е пластмасова, което спестява около 2,8 кг. Като говорим за килограми, цялото тегло на байка зареден с всички течности е 219 кг. F 900 R е с по-къс ход на окачванетодокато по-дългият ход при F 900 XR определя и неговия двойствен характер.

F 900 R ще се предлага в цветове: Blackstorm Metallic, San Marino Blue Metallic и в изпълнение Sport – Hockenheim Silver Metallic/Racing Red, а пък F 900 XR в Light White, заедно с две различни изпълнения. Екслузивната модификация е боядисана в Galvanic Gold Metallic, а Sport – Racing Red. 

[mom_video type=”youtube” id=”sScTuXphA2c” width=”1024″ height=”501″]

 

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button