Мото пътешественициМото туризъмОколосветски мото пътешествия

Мото пътешественичката Анна Гречишкина се включва в украинската армия

Украинката прекъсва пътуването си, за да воюва срещу Русия.

Анна заяви това пред бразилския журналист Артър Калдейра, след което се появиха снимки в профила ѝ, от които се вижда как вместо мотоциклетна екипировка, стяга военния си багаж, почиства и сглобява оръжие.

Изминаха осем години, откакто мотоциклетистката Анна Гречишкина стартира своята околосветска обиколка от Киев, Украйна, градът, в който е родена и израснала. 43-годишната украинка пътуваше по света с мотоциклет от края на 2013 г., но реши да спре приключението си през април, когато беше в Намибия, Югозападна Африка, за да се върне в родината си и да се присъедини към сънародниците си във войната срещу Русия.

Пред бразилския ежедневник uol.com тя заяви:

„Ужасно е това, което се случва в Украйна. Вече не можех да се наслаждавам на начина си на живот, докато страната ми е в такава ситуация. Би било лицемерно да остана на пътя и да се чувствам в безопасност, докато моят народ загива. В Африка опитвах да привлека вниманието към войната в Украйна, като известно време участвах в кампании, но скоро разбрах, че това няма да е достатъчно. Трябваше да се върна в страната си и да направя нещо конкретно там.“

Анна предприема второто си околосветско пътешествие със своя KTM 1190 Adventure, когато избухна войната.

15 жени, които обикалят света с мотоциклет сами: 05 – Анна Гречишкина

„Пристигнах в Намибия и тръгнах на път на 23 февруари. На следващия ден избухна войната. Беше толкова странно съвпадение. Това, разбира се, ме принуди да променя плановете си“, разкрива Анна, която измина повече от 200 хиляди километра около земното кълбо за 8 години.

Мечтата на Анна беше да обиколи света с мотоциклет и за това приключението ѝ има надслов „I Have a Dream“. Но след като посети всички континенти с изключение на Антарктида и повече от 70 държави, мечтата ѝ бе прекъсната от руската инвазия в Украйна. Тогава тя решава да остави мотоциклета си в гаража на приятел в Намибия и да се върне в страната си.

„Обиколих света и почти завърших втората си обиколка. Идеята беше да обиколя планетата два пъти, но това не се случи. След края на войната се надявам да продължа приключението си“, надява се Анна.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Анна влиза в Украйна с влак през полската граница и се връща в Киев. Когато пристига, ситуацията вече е по-добре, според нея, тъй като руските войски не са успели да поемат контрол над града.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Опълченският батальон „Свободна Украйна“

Анна се присъединява към доброволчески батальон, наречен „Свободна Украйна“. Батальонът осигурява военна подготовка на украинци, които, подобно на Анна, искат да се борят с руската инвазия. Мотористката казва, че се обучава да използва оръжие и да се защитава, но също така учи и други неща като медицина, психология и т.н. Освен това Анна не казва къде точно в Украйна се намира от съображения за нейната безопасност и тази на батальона.

Анна споделя, че мисията на батальона е да защитава Украйна. „Има няколко начина да направите това. Можете да застанете на фронтовата линия с оръжие и да убивате враговете. Или можете да защитавате страната си от фалшива информация“, обяснява тя. Според нея всеки може да се включи според възможностите си. „Така че това се опитвам да направя, да използвам уменията си, които не са непременно свързани с военни действия, но са също много важни.“

Гордея се, че съм украинка! В края на интервюто Анна дава да се разбере, че Украйна винаги е била и все още е мирна страна.

„Ние сме народ, който обича страната си, своята култура и традиции, своето семейство и своята земя. Ние не искаме война с никого, никого не сме нападали. Но когато някой дойде в нашата земя и се опитва да ни я открадне и избива нашия народ, ние, украинците, се превръщаме в тигри и лъвове, за да защитим земята си. Ние няма да се предадем, ще се бием до последната капка кръв.“

Източник: www.uol.com.br

Снимки: facebook страницата на Anna Grechishkina


Подкаст с Анна пмалко след началото на войната

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button