3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходБългарияМото туризъмПланински проходиПътешествияРевютаТрасетаТрасета в БългарияТрасета в Родопите

Пътят до Кръстова гора

   

От Meteo-Ride
(3 гласове)
Оценка на мото пътешествениците

Кръстова гора

Кръстова гора – притегателно и свещенно място…

…За нас, православните християни, за които Божието присъствие и благодат обгръщат горите, легендата за древен манастир, заличен от турците, в който се съхранявало парче от Христовия кръст, за езотерици и езичници, според които районът е силно енергиен… Свещенното място се нуждае от свещен път. Ето че го открихме и се надяваме, че с попадането му в нашата престижна ранглиста ще стане свещенно и за мотоциклетистите. А за вярващите от нас трасето със сигурност е специално, така да се каже: „две в едно“.

Освен религиозната си значимост, отвеждайки поклонниците до подножието на Кръстов връх (1413 м), шосето е наистина много красиво, предизвикателно и приятно. Мисълта как досега не съм идвал дотук рикошира в каската със сериозна честота по време на пътуването. А след нея, мисълта „Добре, че дойдох!“.

Дължината на същинското трасе е 15 км, на него не е даден номер, което допълнително придава мистичност. Но ние ще хвърлим поглед и ще включим към тях и онези 15 км, които най-често се преминават, за да се стигне до разклона за Родопската Света гора. Това е шосе 861. Заедно с него се получават общо 30 км.

Любопитни факти:

  • • Кодово название: Шосе 861
  • • Дължина: 30 км
  • • Води до религиозен център.
  • • В църквата се съхранява частица от Кръста Господен.
  • • Названието на Средните Родопи – “Кръстогорие” е свързано с връх Кръстов.
  • • Мария Манолова е единственият човек, дръзнал да направи някакво сериозно проучване за Кръстова гора.
  • • Металният кръст, подарен от цар Борис III и подполковник Величков, поставен през 1936 г. На малката снимка: Йордан Стойчев, зверски убит в Ловешкия лагер cross1
  • • Историята на мястото се открива в съновидение.
  • • Повече за историята прочетете тук

Майсторство на ездача. Завои

Пътят от разклона на главния път Асеновград-Смолян до разклона за Кръстова гора не е особено добър, като асфалтът е стар и след с. Югово на места е доста ерозирал. Канафките не се чистят и с времето са заличени, като банкетът е започнал да „яде“ пътя. Трафикът в тази част е интензивен и ако наличието на уикендажии бе обосновано поради факта, че бе петък, то камионите ни изненадаха. Шосето води към гр. Лъки и вероятно е с голямо регионално значение за община Лъки.

Нещата започват да стават доста по-добри към същинското трасе, когато напускаме с радост натовареното шосе 861, изпълнено с живописни гледки, но не поддържано добре.

Продължаваме напред, като след разклона към Кръстова гора, в началната част на неномерираното трасе е разположен един бисер, един шедьовър, едно украшение, което според нас безпроблемно попада в класацията Топ 10 Планински фиби в България! Чудо на чудесата… Стръмна, красива, широка, живописна и най-хубавото в случая е, че асфалтът е чудесен. Строителните инженери са разляли малко повече асфалт на мястото, прогнозирайки предизвикателността на терена. Взима се бавно, макар че при изкачването може и с по-висока скорост, но спускането е трудно. Спряхме да се снимаме в завоя, където има естествена отбивка и няколкото коли, които се спускаха през това време, минаваха с около 20-30 км в час. Тук е и нашата критика към строителите, защото виражът изхвърля сериозно в отсрещното платно и наистина бъдете внимателни при спускането, а защо не и при изкачването.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула
Мото-маршрут Кръстова Гора-ревю
Снимка на фибата, която не случайно е избрана за корица на ревюто в каталога. Фибата заема и 10-то място в нашата класация: Топ 10 на най-хубавите фиби (обратни завои) на Балканите

След подминаването на с. Борово започва истинското изпитание и тест за райдърските ни умения. Завоите стават твърде тесни, без видимост и са с голям наклон. А най-голямото предизвикателство са калните и песъчливи следи от селскостопанската техника на хората от селото. Преди края на трасето и току преди изкачването към Кръстов връх ви предстоят няколко забележително стръмни завоя. В тези моменти не бихте искали да се срещнете с множеството автобуси „случаен превоз“, маршрутки или бусчета, претъпкани с туристи и миряни. Религиозният туризъм е добре застъпен, като през уикенда има доста голямо движение на тур-операторските фирми. Петък също е натоварено, защото е известна петъчната литургия в манастира, която и ние ви препоръчваме да посетите.

Кръстова гора-мото-маршрут-ревю
Пътен знак А6 – стръмен наклон при изкачване

                                                                Обекти и логистика

p_20160902_1637191111
Една от многобройните чешми

Дълго време бяхме изправени пред сериозна дилема, спорове в екипа и обсъждане за това как да кръстим трасето. Имаше предложения името да бъде свързано с изобилието от чешми по пътя. Преброихме 12, някои обаче казаха 13… Едни бяха пресъхнали или умишлено спрени, други  работещи, трети бяха направени с навеси и барбекюта… истински разкош и уют! Пишейки за това, няма как да не дадем максимална оценка по критериите – наличие на питейна вода, отбивки, уширения и места за почивка. Имахме чувството, че почти на всеки завой имаше отбивка с чешма. Това важи за всичките 30 км.

За сметка на това по пътя няма бензиностанции и крайпътни ханове, но пък последните въобще не са необходими, тъй като ако сте си взели храна, можете да похапнете до някоя чешмичка. А пък дюкянчета можете да откриете във впечатлилите ни селца Югово и Борово, разположени на високи и слънчеви места. Борово е особено внушително и е същински мини Йерусалим! В почти всяка къща има параклис или най-малкото голям кръст. Гостоприемствеността на жителите му е пословична. В селото е изграден храма „Христос Спасител“, а в близост до селото е уникалната черква „Възнесение Господне“. Тя е изградена върху високо място между хълмовете и гледката към нея спира дъха. В Борово има и няколко хотела, които отвън изглеждаха изключително добре поддържани и съблазняващи за посетителите.

Популярност и слава. Устойчивост на климатичната прогноза

На около 1200-1400 м надморска височина, в сърцето на планината климатът си е чисто планински и може да стане доста хладно и да се сблъскате с непредвидими климатични условия.

Като мото-дестинация мястото не е популярно и не се обсъжда много на мото-софрите, на които сядаме за по бира. Не сме го засичали и в безбройните мото-пътеписи и форуми. Въпреки че ако питате нас, цялата Родопа планина е един необятен мотоциклетен рай и всичко там трябва да е известно и да се посети. Все пак този маршрут е леко периферен. Отвъд това, за обикновения посетител Кръстова гора е християнски поклоннически център с международна известност. Шосето се преминава от православни християни от Русия, Гърция, Румъния, Молдова, Грузия и т. н.

p_20160902_151443_pn

Панорама

Традиционната ни галерията ще ви покаже уловените красоти. Само ще ви разкажем за това как слязохме от мотоциклетите, изкачихме няколко стълби пеша към старата черква, украсена с гълъби, обърнахме се назад и… пред нас в далечината се разкри част от тракийската низина! Бяхме позабравили равнинните гледки в последните няколко дни от престоя ни в планината, но тази панорама ни припомни красотата на низината, особенно от високо. Заслужаваше си изкачването!

Кръстова гора-мото-маршрут

p_20160902_133944


Пътят до Кръстова гора
8.5
Пътна настилка
9
Завои
9
Обекти/Забележителности
8.5
Панорама
7.5
Популярност и Слава
6
Устойчивост на климатичната прогноза
9.5
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.3 / 10
Пътят до Кръстова гора
7.5
Пътна настилка
7.7
Завои
6.3
Обекти/Забележителности
9.8
Панорама
7.6
Атрактивност
8.8
Поносимост на трафика
От приключенците (3 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button