ЛюбопитноМотоциклетна индустрияПолитикаПътна обстановка
Актуално

Карането на мотоциклет извън пътя вече е незаконно в Италия!? Не съвсем!

Истинска законодателна бомба бе хвърлена в двора на италианската мотоциклетната гилдия преди няколко дни, след като парламента прие спорен указ, засягащ мотоциклетистите.

Всички обичаме италианските асфалтови мотоциклетни трасета и високoпланински проходи. Но отвъд комерсиалните трасета има много неасфалтирани, като мото съборът на Stella Alpina, който се провежда по черно трасе на над 3000 м н. в. Дали от другата година няма да стане невъзможно да ги посещаваме законно?

Федерален указ за категоризиране и ограничаване на това какви превозни средства могат да използват горските пътеки и полета беше публикуван в италианския държавен вестник. Тази стъпка ще официализира направените законодателни промени от следващата година.

Не по-малък път от 2,5 м

Решението, което за първи път беше издадено с федерален указ през октомври, постановява, че пътеки с ширина по-малка от 2,5 м не могат да се преминават от моторни превозни средства, включително мотоциклети. Единствените превозни средства, освободени от това, са трактори и мото-култиватори.

Законът не е насочен специално към офроуд мотоциклетите, но включва и ATV-та, офроуд двуколесни – джипове и въобще автомобили. На изброените се забранява да се движат по тези маршрути. Това включва и електрическите модели, така че постановлението не е внесено поради споровете за шума.

Пояснението, че общините ще определят правилата

След първоначалната вълна на негативни реакции срещу указа, не само в Италия, но и в съседните на Италия страни, правителството побърза да поясни закона. Така нареченото Постановление за движение в горите, засега има препоръчителен характер за самите общини и региони, на които ще се даде самостоятелност да решават дали да се позоват на приетата норма и да въведат забраната.

Вече има реакция от националната асоциация на аксесоарите за велосипеди и мотоциклети (ANCMA) и Италианската мотоциклетна федерация (FMI), които твърдят, че правилото е недалновидно и твърде общо, което само ще доведе до икономическа вреда на определени региони.

Ще следим темата в развитие, след като авторитетният италиански мотоциклетен ежедневник Moto Italia публикува изявление на Министерството на земеделието, храните и горите, в което властите витиевато се опитват да се успокоят страстите на офроуд маниаците и мото пътешествениците, които не обичат границите на асфалтовите пътища.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Пътят на солта (Alta Via del Sale) – От Алпите до морето

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button