3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
АлпиПланински проходиТрикове и Съвети
Актуално

Как да подобрите контрола на вашия мотоциклет при преодоляване на завои тип „фиба“

Всяка година хиляди приключенци, яхнали своите мотоциклети, се отправят по пътищата на Европа за поредната лятна обиколка на Алпите. Трудно се устоява на невероятната природа, в комбинация с хубаво време и възможността да карате по някои от най-добрите пътища в света.

Но когато най-накрая стигнете до там, преминаването през алпийските пътища може да се окаже доста обезсърчително, особено ако ви е за пръв път и моторът ви е доста натоварен.

Може би повечето от вас се питат как да се справят с тези стръмни, извити пътища, които си проправят път нагоре по планинските склонове?

Проходът Ромбо 2474 м / Снимка: kurveneldorado.com

Преодоляване на завои тип „фиба“ с мотоциклет

Докато наближавате завоя, огледайте се, вижте накъде отивате и се опитайте да определите времето на достигане до завоя, както и дали в този момент има други участници в движението около вас.

По този начин можете да избегнете среща с превозно средство, което заема повече място от обичайното, както и да поддържате подходяща за вас скорост, докато се изкачвате. Преценяването на времето на достигане до завоя може да ви позволи да използвате пътя по възможно най-безопасния начин.

Определянето на целта също е изключително важно, особено при по-тесните завои. Дръжте главата си вдигната и гледайте в посоката, където възнамерявате да отидете. Не насочвайте погледа си в друга посока, независимо къде е тя, това би могло да доведе до проблеми.

Натовареният с багаж мотоциклет, както и пълната „топ каса“, създават проблеми, които изискват допълнителни умения за контрол на това тегло, не само при накланянето на машината наляво и надясно, но и при спиране и ускорение.

Изкачване и спускане във фиба

Проходът Мартироло, 1852 м / Снимка: kurveneldorado.com

Първото нещо, което трябва да усъвършенствате е спирането. Използването на предната спирачка в средата на завой не е най-доброто, което можете да направите, особено при планински проходи, където завоите често са обратни.

Твърде вероятно е да се наложи да намалите скоростта, особено при тесни и стръмни завои. Когато се спускате с натоварен мотоциклет, лесно може да наберете скорост в завоя, така че внимавайте това да не се случи. За да коригирате нарастващата скорост, може леко да натиснете задната спирачка.

Насочете мотора преди завоя. Намалете скоростта и изберете правилната предавка в зависимост от скоростта, с която се движите.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Не подавайте газ, преди да започнете да навеждате мотора. Ускорявайте, когато имате ясна представа за кривата и края на завоя.

Снимка: kurveneldorado.com

Първата реакция при спускане на проход е да разчитате на спирачките, но рискувате да ги прегреете, особено при тежък мотоциклет. Използвайте и двете спирачки, за да намалите скоростта, след което изберете предавка, която ще ви помогне да поддържате скоростта и траекторията си.

При твърде стръмни склонове може да се наложи да ограничите скоростта, за да може спирачките да не прегреят. Преминавайки на по-ниска предавка означава, че ще използвате спирачките по-малко от обикновено.

Уверете се, че при изкачване на тесни планински пътища сте избрали подходящата предавка, за да можете да поддържате скоростта си, преминавайки през завоя. Използвайте газта плавно, някои завои може да са толкова стръмни, че да накарат предната част да олекне дори при напълно натоварен мотор.

Разбира се, едно от най-важните неща, които трябва да направите, когато пътувате по планински пътища, е да се насладите на гледката, защото може никога повече да нямате шанса да карате по този път. Така че помнете – тръгнете по-рано, правете почивки и не бързайте. Насладете се, все пак сте на почивка!

Източници:

  • www.adventurebikerider.com
  • Превод: Симеон Кръстев
  • Снимки: www.kurveneldorado.com

Топ 10 на най-хубавите фиби (обратни завои) на Балканите

Симеон Кръстев

Мотоциклетен ентусиаст и пътешественик. Автор и преводач на материали в сайта. Обича високите скорости, пътешествия до непознати места и природата. Любител планинар и автор на блога Simeon Travel Space.

Свързани статии

Back to top button