BMWИновацииМотоциклетиТехнологии
Актуално

И BMW ще интегрират адаптивен круиз контрол в мотоциклетите си

Интересни летни новини идват от BMW, които  обявиха, че системата Active Cruise Control (ACC) скоро ще се предлага като екстра в техните мотоциклети. ACC, който е наличен в автомобилите от известно време, автоматично регулира скоростта, зададена от ездача. Правейки това, системата поддържа подходящо разстояние с превозните средства отпред, като забавя или ускорява в отговор на случващото се в движението.

Технологията реагира само на движещ се трафик и от BMW подчертават, че в случай на задръствания или светофари водачът трябва сам да извърши спирането. 

ACC позволява на ездача да избира от три различни разстояния до превозното средство отпред. Когато това разстояние се намали, например от спирането или забавянето на другия автомобил в движението, круизната скорост също се намалява без действие от водача. Ако превозното средство след това смени лентата, скоростта отново се увеличава.

Разработчиците са отчели факта, че за разлика от автомобилите, мотоциклетът се накланя в завоите. Така системата открива отклонението на байка от вертикалната ос и ограничава промяната на скоростта при завиване, за да поддържа максимална стабилност. Баварците също са създали две избираеми характеристики за управление – комфорт или динамика. Те ще контролират ускорението или забавянето, докато ACC е активен, като всички настройки ще се показват на TFT дисплея. 

Все още не е ясно кои мотоциклети от гамата на BMW ще включват тази помощ за ездача, въпреки че снимките от прес съобщението ни разкриват, че на фокус е K 1600 и вероятно той ще бъде първи. Ще се изненадаме, ако и BMW R 1250 GS бъде пренебрегнат при тази здрава битка, която води в своя клас с напираща конкуренция. 

Именно конкурентите изглежда са едни гърди напред

Active Cruise Control (ACC) е разработена от баварски инженери, съвместно с Bosh. Трябва да се отбележи обаче, че още през 2018, отново в партньорство с Bosh, от KTM обявиха, че работят по интеграцията на тази система в бъдещ обновен KTM 1290 Super Adventure. Видно е, че ставаме свидетели на технологична война между двата големи европейски мотоциклетни производителя. Към тях можем да добавим и Ducati, които имат амбициите да се включат активно в разработките и да монтират ACC в Multistrada.

Какво мислите за новия активен круиз контрол на BMW? Система, която нямате търпение да имате на собствения си мотоциклет или нещо, което не намирате за полезно?

Изглежда няма какво да спре изброените марки да инкорпорират тази джаджа в моделите си за 2021, да видим обаче, кой ще бъде първи и с колко ще скочи цената на модела, разполагащ с ACC. 

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

nine − four =

Back to top button