Интервюта
Актуално

Лилия Осойска: За предстоящия Международeн ден на жените мотористи

След като 2020-та успешно обърка плановете ни, всички постепенно се приспособяваме към новите условия и наваксваме пропуснатото. Така Международният ден на жените мотористи, който традиционно се празнува през май, тази година ще бъде отбелязан на 22-ри август. (Тук можете да видите детайлната програма на събитието.)

Изполваме повода да поговорим с Лилия Осойска, председател на Сдружение „Жените Мотористи Емпауърд България“ за предстоящия празник, за дейностите на сдружението и нейната лична страст към мотоциклетите.

Лили, здравей! Разкажи ни малко повече за историята на отбелязването на този ден в България! Какво очаквате тази година?

В България празнуваме Международния ден на жените мотористи на 22.08 – тази година изместен от обичайната първа събота на месец май заради ситуацията с COVID-19. Това е третото ни празнуване в България. Преди три години видях в една от американските женски групи, че отбелязват ден на Жените мотористи и си казах: “Защо да не организираме и ние такъв празник?”

През 2018 година познавах 20-тина жени мотористи и с част от тях карахме редовно по маршрути из България. Направих събитие във Фейсбук и се събрахме 12 дами с мотори. Малка, скромна и атрактивна групичка, която направи обиколка на Северната дъга на Околовръстното и седнахме да се почерпим на кафе. През 2019 година направих ново събитие, но този път подходих по-отрано, а и вече имах цел да се съберем повече момичета. Публикувах програма и правила за деня, направих тениски с помощта на Милена Славова и се събрахме 70 момичета. Беше невероятна емоция да видиш 70 жени на мотори, чинно подредени, весели и щастливи. Денят мина перфектно, бяхме водени от красивия и надежден ескорт на СДВР, за чието съдействие и отговорно отношение благодаря.  В края на деня бях мотивирана да продължа с нещо още по-голямо.

За предстоящия Международeн ден на жените мотористи и инициативите на българките на две колела – интервю с Лилия Осойска

Направих във ФБ затворена група „Жените Мотористи Споделят“, в която към днешна дата има 310 жени. Групата е за споделяне на инициативи покрай моторите, организиране на карания. Подкрепяме се взаимно в начинания, свързани с моторите и правим мероприятия с цел подобряване на уменията за каране, опазване на женското здраве и споделяне на неволите покрай любимите ни машини и екипировки. Лично познавам над 200 от момичетата там. На 28.02.2020 с още 9 жени мотористи от различни краища на България регистрирахме сдружението  „Жените Мотористи Емпауърд България“ и с това официално оповестихме съществуването на женско мото движение… И съм сигурна, че ще чувате за нас и занапред, тъй като имаме много идеи за популяризиране на моторизма и ползите за физическото и психическото здраве от това да караш мотоциклет.

Този път крайната цел на шествието в Международния ден на жените мотористи е авто-мото фестивала „Balkan Run Together On the Road 2020” в Боровец. Какво представлява това събитие?

Да, жените мотористи ще бъдат гости на тази инициатива. Традиционно отбелязваме нашия празник с шествие из града и събиране на среща след това. Тази година реших да изведа момичетата и шествието до Боровец, където нашите колеги любители на мотоциклетните спортове и колите ще представят нови марки и модели.  Фестивалът е под надслов „Заедно на пътя“, защото независимо дали караме в града или извън него, мотоциклет или кола – на пътя има място за всички и основното е толерантността и безопасността. Ние подкрепяме такива инициативи. Като хора, които сме освен мотористи и шофьори на автомобили, сме наясно, че трябва заедно да съблюдаваме правилата за безопасност на пътя. Естествено в Боровец ще бъдем и заради забавленията: вечерта ще има концерти на живо.

За предстоящия Международeн ден на жените мотористи и инициативите на българките на две колела – интервю с Лилия Осойска

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Всъщност Боровец е поредната дестинация в България, която ти и момичетата покорявате този сезон, тъй като тази година реализирате Национална кампания „Опознай и съхрани българското на две колела – Предай нататък“. Какви са нейните цели?

По време на карантината всяка една от нас правеше планове към какъв маршрут да поеме и накъде по пътищата да си отпуснем душата. През месец май с момичетата от сдружението направихме тази инициатива – ами, защо да не доизследваме нашата си България, като споделим интересни кътчета, като ги пропътуваме в група и в последствие ги споделим с по-широка публика! Културното наследство е  ключов елемент за укрепване на регионалното и глобалното сътрудничество. Това наследство във всички негови изразни форми трябва да бъде съхранено, развито и предадено на бъдещите поколения като свидетелство за човешкия опит и стремежи, така че да се насърчава творческото съзидание в цялото му разнообразие.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Жените мотористи се превърнаха в посланици и автентични пазители на българските обичаи и традиции, популяризираха по нетрадиционен начин българското културно материално и нематериално наследство. Идеята е не само да посетим местата, но и да споделим страстта си по моторите с други хора, които също да ги посетят с мотори.

Карането в група си е приключение и предизвикателство и много често се получават интересни моменти като каране по чакъли, пясъци, затънтени селца и това дава кураж на много момичета да продължат да изследват възможностите си. Получиха се 3 страхотни пътувания до момента. Следващото е на 28-30.08 до Русе, където ще посетим Скалните манастири.

За предстоящия Международeн ден на жените мотористи и инициативите на българките на две колела – интервю с Лилия Осойска

Това наистина е една благородна инициатива. Поздравления за прекрасната идея и ентусиазма! Какви са другите дейности на Сдружението и къде могат да ви открият тези, които искат да научат повече за вашите каузи и да ги подрепят?

Засега имаме затворената група „Жените Мотористи Споделят“ в страница във ФБ – там публикуваме нашите инициативи. Организираме пътувания, правим дарителски кампании, кръводаряване. Тази година направихме кампания против насилието, ще отбележим и месеца за борба с рак на гърдата – октомври 2020.  Отделно от това направихме няколко обучения за подобряване на уменията за каране на мотори, както в градски условия, така и на писта.

Тук естествено идва въпросът – Лили, как намираш време за всичко това? Би ли ни разказа малко повече за себе си? Каква е историята на твоята любов към мотоциклетите?

Когато човек има желание и лична мотивация, време винаги се намира.  Аз работя в голяма международна компания и имам 3 деца, но време винаги намирам за мотора: моето пространство за емоция и свобода. Аз карам мотор от 5 години и за мен това е сбъдната мечта! Винаги съм се захласвала по групи мотористи, каращи заедно: било огромни впечатляващи чопъри или бързи пистарки по дефилетата. За мен е важно споделянето на хубавата емоция на скорост – и точно това намерих с моторите: свободата да пътуваш, да срещаш интересни хора и да се наслаждаваш на гледки и аромати по пътя!

Един прекрасен ден си подарих курс за мотор за рождения ден и от там попаднах в моя свят – светът на свободните хора, живеещи, за да се радват на пътуването. На всички разказвам как първият мотор си купих с моя приятелка, без и двете да имаме представа от технически характеристики и механика. От тогава досега се запознах с толкова много мотористи, организации, клубове и най-искрено се радвам на хората с мотори. И мога само да кажа: позволете си мечтите ви да се сбъднат! Това е единственото условие! И с това мотивирам и всички момичета: позволете си свободата!

За предстоящия Международeн ден на жените мотористи и инициативите на българките на две колела – интервю с Лилия Осойска

Ти караш един легендарен звяр – Suzuki Hayabusa . Как го избра и какво ще споделиш за модела?

Историята за моя мотор има две страни: любов и машина. Моят приятел, който срещнах след като започнах да карам, ме запали по модела: бях впечатлена как разпалено разказва за възможностите на този мотор.  Жените се влюбваме с ушите и слушайки легендите за този мотор, толкова бях респектирана, че не смеех и да поискам да карам мотор по-голям от 600 cc. Докато миналата година моят приятел не си взе Хаябуса 1-ва генерация. Покарах го само 3-4 км, но в момента, в който се качих и го усетих – се влюбих. И две седмици по-късно  взех моята Хаябуса.

Казва се Добс, на галено от „добиче“, защото е именно такъв: кротък и послушен, но силен и благонадежден и изисква уважение, като го караш. Да, тежък е за маневриране, но в момента в който се качиш и усетиш мощта на машината, всичко се нарежда идеално. Карам го и с групи в по-умерено темпо, карам го и на писта, карам го и по черни пътища, където мога да се справя. Не го щадя (то си и личи по надраните спойлери и дръжки) и вече съм с него втори сезон. Моторът е изключително стабилен, товари се с багаж, лети по магистралите, а завоите са истинско забавление. Твърдя, че карам добре, но не това е важно – важно е удоволствието. И да се кара винаги с доза предизвикателство, но и с глава на място – за безопасност.

Нашият сайт стартира с идеята да помогне на мотористите да открият лесно точна прогноза за времето на местата, които искат да посетят, както и за състоянието на пътищата. Затова имаме един любим въпрос, който задаваме на всички наши гости – кои са най-екстремните метереологични условия, в които си карала?

Следя вашите публикации и се възхищавам на прекрасните места и приключения, които хората споделят. Карала съм на дъжд, сняг и пек. Моят опит е предимно в България и малко от Гърция и островите й и южна Италия.  Най-голямото предизвикателство за мен беше карането през юли миналата година по Амалфийското крайбрежие с мои приятели.

За предстоящия Международeн ден на жените мотористи и инициативите на българките на две колела – интервю с Лилия Осойска

Водеше ни местен Хаябуса пилот (там така се наричат) – трафик, жега и моторът пече на ниските скорости, коли, баби на скутери, които карат уникално, а Базилио само мяташе поглед назад към мен, кимваше с глава и изпреварваше поредния автобус на тясното шосе. И се чудиш по гледки ли да се заплесваш или да караш! Но хубавото е, че предизвикателствата предстоят – моята цел е да направя двуседмично пътуване в Щатите с Хаябуса и отблизо да видя всички автентични пътища за мотористи – ей така с минимален багаж с много хубаво настроение. Сега събирам средства, защото искам да си взема мотор там на място и да си го докарам у нас. Вече ме чакат.

Желаем ти скоро да осъществиш тази своя мечта и ще чакаме с нетърпение да споделяш американски впечатления и панорами! А тук имаш ли любим път и кой е той?

Любимо ми е Искърското дефиле: наблизо, достъпно, предизвикателни завои и невероятни гледки, разнообразно през лятото и есента. И емоция също: баща ми е от Миланово и завоите до там са добре „изписани“.

А какво предстои пред „Жените мотористи“ в следващите месеци?

Обучени за каране на писта с женска група през септември, после октомври ще направим кампания против рака на гърдата, започваме планирането на 2021 година – ще имаме представително Национално събитие на жените мотористи. Ще споделим повече наесен.

И на финала, как да се подготвят тези дами, които искат да се включат в празничното шествие в събота, на 22-ри август?

Задължителни са усмивките, ведрото настроение за среща със съмишленички, предпазна екипировка и… полички!

Желаем на всички дами на мотори весел празник и незабравими приключения! Лили, благодарим за това интервю! Успех на теб и целия ви екип!

Подробна информация за програмата на Международния ден на жените мотористи в България и за маршрута на шестието, ще намерите в събитието във Facebook.

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button