CESелектрически мотоциклетиИновацииМОТОМотоциклетиМотоциклетите и кинотоТехнологии

Западен свят III: Долорес кара автономен ел. мотоциклет в новите серии

Новият 3-ти сезон на хитовия сериал “Westworld” (“Западен свят”) е пълен с куп технологични джаджи. Близкото бъдеще, в което се развива действието, е изпипано до последния детайл от сценаристите и дизайнерите на специалните ефекти. За това помага и урбанистичният декор на бързо развиващия се Сингапур, където са заснети сериите.

Наред със свръх мрежата за контрол, иновативните таблети, телефони, летящи апарати, роботи и автомобили в първите епизоди видяхме и самобалансиращ се мотоциклет.

 

От всички превозни средства в това футуристично бъдеще главната героиня Долорес, поела на амбициозна и рискована мисия, избира имено този мотоциклет за начин на придвижване в градската хайтек джунгла.

Изборът ѝ определено е правилен, защото байкът се оказва нейно вярно оръжие в битката с лошите. Трябва само да му каже “Събуди се” и мотоциклетът се отзовава сякаш е жив. Долорес, в чиято роля влиза безкомпромисната Евън Рейчъл Уд, го контролира от дистанция и го използва като оръжие, което да ѝ пази гърба. Да не говорим, че тя изглежда убийствено секси върху него и зрителя за миг забравя, че тя е съвършен робот с опасен план.

Самият мотоциклет, който има невероятно елегантен и минималистичен дизайн, разполага с автоматично прибиращо се кормило, когато е в самостоятелен режим.


Веднага се появиха спорове и предположения кой е мотоциклетът във филма и дали има маркетингово позициониране от Arc Vector или пък амбициозният проект е разработен от Arch Motorcycle на Киану Рийвс. Оказа се, че машината е дело на талантливия екип дизайнери, работещи във филма, които са приели предизвикателството да създадат мотор, изглеждащ неконвенционално и не приличащ на нищо от нашето време. Загадка е кой конвенционален мотоциклет са използвали за основата, върху която са насложени формите от фибростъкло.

Разбира се, трябва да напомним, че самобалансиращите се мотоциклети не са новост. През 2015, отново на големия екран, видяхме такъв в “Терминатор: Спасение”.

От 2017 големите мотоциклетни производители започнаха да се надпреварват да демонстрират разработките си в тази сфера.

Първи бяха BMW в края на 2016 със супер футуристичния боксер Vision Next. Мотоциклетът не се нуждае от стойка, тъй като помощни системи осигуряват перфектния баланс. Не бе разяснено обаче какви са тези системи, а мотоциклетът изглеждаше твърде иновативно, сякаш бе чак от 2240 година.

BMW Vison Next

Веднага след това, само месец-два по-късно, на изложението CES в Лас Вегас Honda показа технологията си “Хонда Райдинг Асист”, която спечели три награди. Тя бе избрана за най-добра иновация, най-добра автомобилна технология и грабна приза на редакторите на специализираното издание “Popular Mechanics”.

Тайната на самобалансиращия се мотоциклет е в предната вилка, която може да се монтира на всеки съществуващ модел. Тя променя позицията си, като удължава и скъсява разстоянието между двете колела.

Чрез технологии от роботиката електрониката управлява предното колело през цялото време, така че мотоциклетът да стои във вертикално положение, дори когато е неподвижен. Интересна функция на концептуалната Honda е и възможността за автономно следване на собственика. Именно подобно нещо виждаме и в “Западен свят” III.

Honda Riding Assist

По-късно през 2017 Yamaha ни представиха концепцията Yamaha Motoroid – това е технология, която взаимодейства с моториста, благодарение на изкуствен интелект.  Този прототип може да разпознае собственика и да общува с него, точно като живо същество. От Yamaha казват, че AI-технологията, с която е оборудван мотоциклета, е вдъхновена от Кандо – японска дума, означаваща “дълбоко удовлетворение и интензивно вълнение, които човек изпитва, когато срещне нещо с изключителна стойност”.

Yamaha MOTOBOT

От трите мотоциклета този на Honda изглеждаше най-малко футуристичен и най-вероятен да се появи в серийно производство. Докато през 2018 BMW не показаха видео, в което се виждат тестове на флагмана им BMW R1200GS Adventure, снабден със системата за самобалансиране. 

https://www.youtube.com/watch?v=dYzjQ64cErI

Колко време ще отнеме на мотоциклетните компании да реализират такава машина за масовия ездач предстои да видим. Междувременно можем да се насладим на увлекателната история, екшъна и Долорес в третия сезон на “Западен свят”, който в момента върви по HBO.

[mom_video type=”youtube” id=”_96E_r7-u_8″ width=”947″ height=”508″]

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Свързани статии

Back to top button