петък, 05/06/20

Информационен портал за мото туризъм
Дакар’19 – E9: Трима останаха с шансове за победата след наказания и отпадания

Дакар’19 – E9: Трима останаха с шансове за победата след наказания и отпадания

Днешният предпоследен етап на рали Дакар за пореден път предложи високи дози адреналин и драма. Преди началото му всички анализатори и пилоти предвиждаха, че това ще е етапът, в който ще се реши всичко, така че който имаше какво да показва и доказва, трябваше да го направи днес.

Явно пренавити за победа обаче, някои пилоти и отбори получиха сурови наказания от организаторите. Още преди да стартира етапа стана ясно, че наказание от един час е отнесъл Сам Съндърланд от Red Bull КТМ, защото е модифицирал системата, която следи къде се намират състезателите, и така е избегнал един от трудните участъци по време на осмия етап от рали Дакар. Още по-жестока бе санкцията и издънката за Monster Energy Honda и техния пилот Кевин Бенавидес, който последен от отбора бе останал с шанс за титлата. На аржентинеца му бяха добавени 3 часа заради използването на собствени записки за маршрута. Организаторите имат снимков материал как аржентинецът ги скрива в седалката на мотора си, а по-късно, по време на етапа, ги е използвал. Кевин разкри, че от Honda са му дали разрешение да ги използва и го убедили, че не е забранено. Това действие обаче не е по регламент и той бе наказан.

И така, под знака на наказанията, етапът изненадващо бе спечелен от Мишел Метж с Шерко, следван от Даниел Носиглиа Ясер с Honda, а трети завърши Пабло Кинтания с Husqvarna, което го поставя в изключително изгодна позиция утре да атакува първото място.

Лидерът в генералното класиране Тоби Прайс с КТМ и третият Матиас Валкнер (КТМ) записаха абсолютно еднакви времена след 313 км бясно каране – 3 часа, 50 минути и 7 сек, на позиции съответно 4 и 5. Малките разлики между пилотите днес дойдоха поради факта, че етапът започна с масов старт, а това винаги предлага много интрига и постоянни редувания във водачеството.


Така Прайс, който още от първия ден се състезава с болки в китката, запази малко над 1 минута аванс пред Кинтания преди последния етап и 6:35 мин пред Валкнер. Четвъртият претендент за победата – Адриан ван Беверен с Ямаха получи повреда в двигателя само 16 км преди финала и отпадна, като по този начин втора поредна година не успя да завърши състезанието, след като миналата трябваше да се откаже след падане и контузия в ключицата.

Утре ще се реши всичко, като първите трима в класирането са с почти равни шансове, тъй като са побрани само в 6 минути. Тоби Прайс е с шина на дясната китка, но ще направи финално усилие да задържи тази една минутка преднина пред Кинтания. Чилиецът пък ще се опита да сложи край на хегемонията на КТМ и да донесе първа титла на Husqvarna. Валкнер пък дебне зад тях, в опит да защити титлата си от миналата година. Едно е ясно, магията на Дакар е тук и е по-силна от всякога.

Коментари

комeнтара

Related posts