петък, 05/06/20

Информационен портал за мото туризъм
Дакар 2018 – Етап 2: Жоан Бареда печели битката в дюните

Дакар 2018 – Етап 2: Жоан Бареда печели битката в дюните

Пилотът от отбора на Monster Energy Honda Жоан Бареда спечели втория етап на Рали Дакар 2018 с време от 2:56:44 часа.

Испанецът спечели общо 20-та си етапна победа от своите  6 участия в състезанието, с което се води вече ветеран, но досега не е успявал да завземе първата позиция в крайното класиране. Бареда прави опит да стигне върха с различи отбори и машини през годините, като дебютира с Aprilia през 2011 г., а през 2012 г. отива в отбора на Husqvarna. Сега, с отбора на Monster Energy Honda, испанецът смята, че е намерил точното място и е решен да спечели крайната победа в най-кръвожадното рали в света. А механиците от Monster Energy Honda имат още по-голяма мотивация за победа, тъй като не са печелили ралито от 1989 г. насам!

Етапът бе тежко изпитание по пясъчните дюни около Писко с дължина 277 км в покрайнините на Ика и Паракас. Етапът бе лесен за навигация, но изискваше доста физически усилия, заради високите дюни и мекия пясък. Допълнително затруднение създадоха автомобилите, които бяха пуснати по трасето преди мотоциклетите и оставиха коловози и разоран повърхностен слой на пясъка. Така придвижването на двуколесните бе допълнително затруднено. Хуан Бареда показа отлична скорост и темпо на специалната секция, за да измести в класирането лидера от първия ден Сам Съндерланд с КТМ.

И засега мисията върви по план и след двата етапа Бареда, който освен друго е и любимец на домакините от Перу, е лидер в генералното класиране с аванс от 2:30 минути пред Ван Беверен с Yamaha.

На второ място в етап 2 остана французинът Адриен ван Беверен с Yamaha на 2:54 минути, а трети, с 3:24 минути, финишира Матиас Валкнер от Австрия с КТМ. Защитаващият титлата британец Сам Съндърланд  финишира седми и вече е четвърти в общото подреждане с пасив от 5:04 минути.

Трикратната победителка при жените Лайа Санц завърши 24-та. В момента тя е на 20-то място и отново се класира най-високо сред дамите.

https://twitter.com/LaiaSanz_/status/950337954769141760

В АТВ класа чилиецът Игнасио Касале с Yamaha спечели втора поредна етапна победа с време 3:37:45 минути, като изпревари с 43 секунди миналогодишния победител Сергей Карякин (Русия) също с Yamaha и води в генералното класиране.

Руската доминация при камионите продължи с победата на защитаващият титлата си Едуарт Николаев с Камаз.

Пенсиониралият се мотоциклетист Сирил Депре спечели при автомобилите с Пежо 3008

Пенсиониралият се мотоциклетист Сирил Депре с Пежо 3008 спечели втория етап на рали Дакар и поведе в генералното класиране при автомобилистите. Депре, петкратен победител в надпреварата при мотоциклетистите, преодоля 267-километровото трасе около Писко в Перу за 2:56.51 часа.

Утре ни чакат 504 километра, от които 296 специални от Писко до Сан Хуан де Маркона.

Програма за темите

 

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts