ДАКАРДакар 1980Ретро хроникиСпорт

Дакар 1980: Повече ентусиасти и експериментът Vespa

След огромният успех на Рали Оазис Дакар’79 логично се стига до второ издание със същото име през 1980 г. Конкурентите и производителите са абсолютно очаровани и възхитени от надпреварата. От 1980 г. най-големите имена в отрасъла, като Yamahа (имат отбор още през 1979), Фолксваген, Лада и BMW, създават собствени екипи.

Участниците също се увеличават и от 182 през предишната година сега са общо 216 (116 автомобила, 90 мотоциклета и 10 камиона), а до финала стигат едва 81 (49 автомобила, 25 мотоциклета и 7 камиона). В генералното класиране е въведено разделение по класове, освен това официално е въведен и клас за камионите. 

Стартът е на 1 януари в Париж, а финалът е на 23 януари 1980 г. в сенегалската столица Дакар. Маршрутът в голяма степен се доближава до този от предишната година и минава през Франция, Алжир, Мали, Мавритания, Нигер, Горна Волта и Сенегал.

Официално името на състезанието е Рали Оазис Париж-Алжир-Дакар 1980 г.

Рали Дакар 1980
Маршрутът/Снимка: modernvespa.com

Французинът Сирил Невьо затвърждава първенството си в първите два “Оазиса” на Дакар, както и превъзходството на Yamaha. При автомобилите печели екип на Фолсваген с пилот шведа Фреди Котулински и навигатор германеца Герхард Льофелман, а при камионите алжиреците Атукат и Букриф Калуа с алжирския камион СОНАКОМ, по известен с абревиатурата SNVI.

Мотоциклетите

Каква доминация на Yamaha XT 500! Този мотоциклет изглежда сякаш е създаден за пясъците на Сахара и първите 4-ма състезателя в класирането са с Yamaha XT 500.  А в първата десятка има още две ямахи. В първите десет попадат също така хондата на белгиеца Алан Паду – Honda XR 500, дебютантите от КТМ, начело със спечелилия 3-то място през 1979 г. Филип Васар, който тук е 6-ти, едно Suzuki SP 370 и едно BMW 800.

Отборът на BMW/Снимка: Pinterest
KTM 240/Снимка: Pinterest

Скандалът с Убер Ориол и BMW

През 1979 г. Убер Ориол участва в първото рали “Дакар” с Yamaha 500 XT в отбора на Сирил Невьо, като  завършва 12-и. През 1980 г., убеден, че му трябва повече мощност, той се завръща с двуцилиндровия BMW 800 GS. И до четвъртия етап,  от Гао до Бобо Диуласо, е лидер в класирането, но бива дисквалифициран. Причината е, че е хванат да се вози в местен автомобил след повреда в скоростната кутия на неговото БМВ на път за Уагадугу, където очаквал да получи помощ за отстраняване на повредата.

Експериментът Vespa

1980 г. регистрира и едно от най-смелите, или може би безразсъдни, начинания в историята на състезанието. Жан-Франсоа Пио, ръководител на екипа на Honda в първия “Дакар”, се появява на старта с необичаен отбор, който веднага разбунва духовете и предизвиква множество критики и сарказъм – 4 скутера Vespa PX 200s. Целта на състезателите не е опит за класиране на някакви предни позиции, а просто да финишират в най-суровата и предизвикателна рали напревара в света. Пилотите са братята Чернявски, Бернар Неиме и Марк Саини. След 10 000 км на неимоверни усилия двама от тях финишират – Бернар Чернявски и Марк Симоно, което всъщност е отличен резултат от 50% успеваемост на фона на общия процент финиширали състезатели като цяло – 38% (81 от 216 превозни средства).

Подобни опити не са повтаряни след това.

Четирите смели Веспи/ Снимка: motorsportretro.com

Статистика и факти


Старт 1 януари 1980
Град Flag of France.svg Париж
Финал 23 януари 1980
Град Flag of Senegal.svg Дакар
Етапи 7
Дължина общо 10000 км
Дължина сп. отсечки 4059 км
Държави Франция, Алжир, Мали,
Мавритания, Нигер,
Горна Волта, Сенегал
Участници коли 116
Участници мотори 90
Участници камиони 10
Победител коли Flag of Sweden.svg Фреди Котулински
Победител мотори Flag of France.svg Сирил Невьо
Победител камиони Flag of Algeria.svg Атауат
 Генерално класиране при мотоциклетите
Място Състезател Марка
1 Flag of France.svg Сирил Невьо Flag of Japan.svg Yamaha
2 Flag of France.svg Мишел Мерел Flag of Japan.svg Yamaha
3 Flag of France.svg Жан-Ноел Пиньо Flag of Japan.svg Yamaha
4 Flag of France.svg Жан-Пиер Лоре Flag of Japan.svg Yamaha
5 Flag of France.svg Жан-Клод Мореле – “Фенуил” Flag of Germany.svg BMW
6 Flag of France.svg Филип Васар Flag of Austria.svg КТМ
7 Flag of Belgium.svg Ален Паду Flag of Japan.svg Honda
8 Flag of France.svg Людовик Луе Flag of Japan.svg Yamaha
9 Flag of France.svg Ги Албаре Flag of Japan.svg Yamaha
10 Flag of France.svg Марк Жаньо Flag of Japan.svg Suzuki

[mom_video type=”youtube” id=”QR3KJ-3aH0Q” width=”747″ height=”396″]


Източници:

wikipedia.org

modernvespa.com

parisdakar.it

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

five × 3 =

Back to top button