неделя, 05/04/20

Информационен портал за мото туризъм
Графика на бъдещ BMW 800er Boxer-GS или поредни маневри във войната с регулациите

Графика на бъдещ BMW 800er Boxer-GS или поредни маневри във войната с регулациите

Изцяло ново BMW в средния клас адвенчър мотоциклети или опит за визуално обяснение в любов от компаниите, безсилни да доставят хапчето ендорфин и приключенското вдъхновение за нови хоризонти, от които феновете имат нужда

Немското списание MOTORRAD използва за корица на списанието си за октомври графика на бъдещ BMW 800er Boxer-GS, който изглежда ще бъде лек адвенчър мотоциклет конкурент на KTM 790 и Yamaha Tenere 700. Все още няма нищо официално подтвърдено от BMW MOTORRAD, но съдейки по авторитета на списанието, немските журналисти със сигурност знаят нещо в аванс. В последно време се появиха много векторни графики, а и направо премиери на мотоциклети в този сегмент – на Kawasaki KLR/X, Aprilia Tuareg 900/660, Moto Morini 650, Triumph Tiger 900Honda CRF450L Rally Concept, Cagiva Elefant преобразена в Ducati Desert X и много, много други. Но дали това не е просто информационна война, предвестник на глобален сблъсък, предизвикан от реалната нужда на потребителите.

Снимка: morebikes.co.uk

Задава се война. Мотоциклетна 3-та световна. Войната за сърцата на хардкор мото приключенците. Това ще бъде конфликт, след който ще има еволюция. Даже помирисвам изгорелите газове, които вече ще наричаме нежно емисии, ухаещи на жасмин, а не на бензин, благодарение на Евро 5. Чувам дрънкането на бутала, но по-скоро това е спусъкът на копчето за смяна на режимите на каране Ride by Wire, опитомило мотоциклетните агрегати. Този път войната няма да е между мотоциклетните компании, а обединена тяхна конфедерация срещу екологичните норми и правителствените служби. Все пак този, който осъществи пробив, ще поведе всички останали към новата ера, в която маишината ще служи на човека, а не човека да служи на машината (като постоянно я обслужва)! Защото за да обиколиш света на мотоциклет, трябва да си свободен, а не роб.

Aprilia Tuareg 900 концепт на Oberdan Bezzi
Aprilia Tuareg 900 – концепт на Oberdan Bezzi, която всъщност ще бъде 660 и я очакваме в края на годината.

От залеза на едноцилиндровите дуъл спорт машини преди вече десетина години мото приключенците в цял свят отправят все един и същи апел към мото производителите, който условно ще нарека манифест:

„Създайте ни eвтин, лек мотоциклет, който можем да караме на пресечана местност по време на околосветските си мото пътешествия по маршрутите, където асфалтът свършва. Същевременно искаме да бъде удобен за конвенционалните шосета и да притежава около 60-70 к. с. Не на последно място, искаме да бъде лесен за обслужване и да няма много електроника, която ако се повреди, да не може да бъде поправена в степта на Казакстан или из пустините на Монголия и Чили.“

За жалост на това хард течение в мото туризма, съвременната индустрия пое в различна посока. Заради еко изискванията стандартите в САЩ и Европа стават все по-строги и това изхвърли тотално от играта едноцилиндровите двигатели. Изпитаното конче Yamaha XT660Z Ténéré през 2016 слезе от платформата и натъжи много хора, а малко по-късно го последва култовият Kawasaki KLR 650, който вече не се предлага на тези пазари. За известен период от време той беше останал последният динозавър преди геноцида, наложен от двуцилинровите агрегати. Наличните двуцилиндрови двигатели са по-тежки, а и с екологичните изисквания, като наближаващия Евро 5, новите им версии стават с още по-големи кубатури. Наблъскани с датчици и допълнителни катализатори, натежават и изпускателните системи. Задължителните стандарти за безопасност пък запълват корпусите на машините със системи за сигурност. ABS-ът, корнеринг ABS-ът, допълнителните фарове при завиване, тракшън контролът и другите съпровождащи инсталации и джаджи са почти задължителен стандарт.

Kawasaki KLR 650

И така по отношение на лесно обслужване и поддръжка нещата стават все по-сложни. Освен наднорменото тегло на така наречените паркетни адвенчъри с претенции във високия клас, като BMW GS 1250, KTM Super Adventure 1290, Yamaha Tenere 1200, Honda VFR 1200X Crosstourer, Triumph Tiger 1200, Honda Africa Twin Adventure Sport, Suzuki V-Strom 1050, същите са пълни с допълнителни екстри, които могат само да ви вгорчат живота при едно сурово мото пътешествие, където по-опростената техника печели. Да не говорим за наличието на излишна „маркетингова мощност“. На кого са му нужни 160 к. с., 137 к. с., че дори 125 к. с., когато изкачвате серпентините в Алпите, пресичате пустинята Гоби в Монголия, катерите проходи 5-хилядници в Ладак, Индия или безгрижно си карате из сукаците на Балканския полуостров? Тази мощност в повечето случая не е необходима и на асфалта, при положение че в Европа максималната скорост на магистрала е 130 (изключение прави България: 140 км/ч и Германия). Подобни цифри не са нужни при мото пътешествие, където важна е издръжливостта и проходимостта.

Дайте ни 160-170-килограмов мотоциклет, с удобна седалка, големи джанти, висок просвет, лесна и евтина смяна на консумативите, за да се качим навсякъде и да обиколим света с усмивка.

Това искане обаче остава като глас в пустиня и година след година кубическите сантиментри на адвенчър мотоциклетите растат, както в средния клас, така и в по-високите категории.

Все пак някои мотоциклетни компании правят опити да намалят килограмите с ясната идея, че който осъществи пробив в тази посока, ще спечели сърцата и портфейлите на милиони потребители.

Yamaha представи Ténéré 700 - чакането свърши!

Питайте Yamaha

Това обаче никак не е лека задача и можете да попитате Yamaha колко време им отне да разработят Yamaha Tenere 700, притиснати от новите стандарти. Близо 5 години от векторната графика на дизайнера, през прототипа и тестовете от професионални рали пилоти, до реализирането му едва през 2019 година. Те почти изконсумираха търпението и ентусиазма на феновете си, защото моделът трябваше да е в продажба още в края на 2017. На камертоните им бе трудно и заради вдигналия високо летвата култов предшественик Tenere 660, който олицетворява всичко от по-горе описаните искания на приключенците. Дошлият при дилърите през лятото сравнително евтин байк, който зареден с всички течности тежи 205 кг, има задоволителна мощност и малко електроники. Минус си остава малката автономия с резервоар от само 16 литра. Засега обаче той се доближава по най-много точки до идеала.

KTM успяха в продажбите, но губят битката в дългосрочен план

KTM изпревариха Yamaha с почти половин година и пуснаха в продажба в началото на 2018 г.KTM Adventure 790, който моментално се превърна в хит със своите 209 кг и зверска сила от 98 к. с., което е повече от добро съотношение маса – мощност. Излезлият в две версии претендент за сърцата на адвенчърите, в евтиния си вариант струва цели 24 хиляди лева. Това спря много мераклии и мотоциклетът бе заклеймен от крайните фракции на авторите на по-горния манифест, защото се провали в покриването на първата точка: „…да бъде евтин…“.

Royal Enfield дебютира в България - ще видим Himalayan в София на Мото Експо'19

Royal Enfield владеят върховете… но са колебливи в низините

Англичаните, които за първи път бяха представени в България на мото изложението в зала Асикс Арина, отдавна властват в Хималаите и Royal Enfield Himalayan е най-предпочитаният мотоциклет за покоряване на Ладакх. Лек и удобен за поддръжка, макар и с къс период на обслужване, Himalayan е идеален за къси планински пътешествия. Но малката мощност от 25 к. с., липсата на съвременно базово оборудване, както и лошото му представяне на асфалт и магистрали го изхвърлят от класацията. Все пак той е предпочитан от девойки мото пътешественички, като нашумялата в последно време холандка Итчи Боутс.

Kawasaki Versys-X 300 (2017 – досега) – Вашите мнения

Интересно предложение дойде от Kawasaki през 2018, когато реализираха малкия Versys, но и при него можеше мощността да е малко по-голяма и вероятно трябва чисто нова 450-500 кубикова платформа, вместо да се взима назаем иначе страхотния двигател на Ninja 300. Предвид факта обаче, че вече зелените имат 400-кубиков двигател за малката Ninja, би биило логично да предположим, че ще видим Versys 400 През 2021? Това ще бъде страхотна новина, защото „Малкият Върсис“ ще увеличи конкурентната среда в тази ниша, където лека по лека KTM се намества удобно със своя 390 Adventure!

Да! Показаният на EICMA19 екземпляр, вече започва да пристига при дилърите в началото на 2020 година и за пореден път KTM изглежда изпреварват всички останали. Разочарованието тук идва от факта, че 390 Adventure е с алуминиеви джанти и дуъл пърпъс предназначението е минимално! Предполагаме че австрийците просто опипват почвата и в края на 2020 ще ни предложат „R“ версия както при баткото 790 Adventure, съответно с 21 или 19 цолови джанти отпред и 17-18 отзад.

Настоящата графика на BMW 800er Boxer-GS е поредната стрела в сърцата на феновете на по-грубите пътешествия, забита от фирмите производители през последните месеци и години. С обяснение в любов. Всички пускат подобни изображения с подтекст:

Да чуваме ви! Ние искаме и имаме планове да създадем вашия идеален мото приключенски байк, но не можем, защото сме заложници на регулациите. Ще го направим, когато можем.

Остава да видим развитието на този сблъсък и кой ще успее. Кой ще съумее да възроди едноцилиндровите машини или да евоюлира в нещо гениално. Както след всяка война – ново начало.

Николай Бойчев, www.meteo-ride.com

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts