БългарияПланински трасетаРевютаСкоростниТрасетаТрасета на Балканите

Троян – Кърнаре: Беклемето

     

(3 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


А ко искате да покорявате проходи и върхове с вашата двуколесна машина и сте българин, трябва да започнете от Беклемето (което значи “стражница”, “стража”). “Царят” на българските проходи и най-най за нашата родина. Един от най-високите асфалтирани проходи* – трасето достига най-високата си точка при 1525,5 метра. Един от най-дългите – 41 км, като свързва гр. Троян от северната страна на Стара планина със село Кърнаре от южната. Затова проходът е известен и като Троян – Кърнаре или Троянски проход. Един от най-стратегическите – заедно с проходът Шипка са двете основни “порти” в средата на гръбнака на българската държава – Стара планина, които свързват северната и южната ѝ част.

Beklemeto Pass Троян-Кърнаре, Троянски проход

Популярност и слава

Най-популярен – смело може да се твърди, че проходът е най-известният български проход в чужбина и желана дестинация за мотористи от цяла Европа. Да го кажем така – ако Трансфъгърашан е румънският еквивалент на алпийските проходи, то Беклемето е най-близо до Трансфъгърашан като популярност и  атрактивност. Нещо, което трябва да е гордост за нас, след като не са много високите проходи в страната ни. За Беклемето наистина е писано много, както от български райдъри, така и от гостуващи. Може би наистина е по-добре да не пишем нищо повече, а да оставим нещата отворени, за да може всеки, който не е минал оттам, да бъде погъделичкан от любопитство и авантюристичен дух… И незабавно да го посети.

Трасето е третият най-дълъг проход в България

Пътна настилка

Настилката е стара и на места се нуждае от задължителна рехабилитация. От северната страна си личи как тежката снегопочистващата техника е наранила и набраздила асфалта. Критични сме! Този път заслужава повече. Асфалтът трябва да е перфектен за място, което е толкова популярно и посещавано.

Beklemeto Pass Троянски проход

Трафик

“Инсейн”. Като на Шипка и тук трафикът е сериозен, включително тирове, които прекосяват прохода ежечасно. Не може да се каже, че е спокойно за каране. Но пътят все пак е широк и две коли се разминават нормално. Пространството за мотоциклети е достатъчно.

[quote font_size=”20″ align=”right” bgcolor=”#006975″ color=”#ffce79″ bcolor=”#9cf2f0″ arrow=”yes”]Любопитни факти:

 Кодово название: Шосе 35

• Дължина: 41 км 

1525.5 м е най-високата точка на прохода.

В близост има останки от античния път Via Trayana.

1595  м – на толкова се извисява Арката на свободата 

• През Беклемето от запад на изток минава туристическият маршрут Ком – Емине, част от европейския туристически маршрут E3. Маркиран е с червена лентова маркировка. 

[/quote]

Завои и Майсторство на ездача

Завоите са приятни и с неголяма денивелация. Липсват остри фиби. Просто неусетно се изкачвате и слизате. На южния склон от към Кърнаре нещата са малко по-различни, в средата на трасето има участък с комбинация от 4-5 по-остри фиби, но и те не са нещо предизвикателно, особено ако вече сте били по алпийските проходи. Но точно заради това, Беклемето е идеална начална точка за един начинаещ приключенец мотоциклетист. “Опитомено” трасе,  но даващо чудесна основа за Карпатите и Алпите.

Обекти и логистикаАрка на свободата

В близост до най-високата точка на прохода се намира паметникът “Арка на свободата” на връх Горалтепе (1595 м). Паметникът представлява масивна структура от бетон с височина 35 метра. Преди седловината на северния склон на планината се намира и курортното селище Беклемето. То се състои от хотели с 3-4 звезди, както и почивни станции на троянски заводи. Курортът разполага с 2 км ски писти, както и отлична писта за ски-бягане и биатлон. През лятото оттук тръгват туристически маршрути към хижите „Дерменка“, „Козя стена“, „Чучул“ и др. Както в повечето високопланински проходи, липсват бензиностанции по трасето, което означава, че трябва да подсигурите автономия за минимум 50 км.

Бензиностанциите са проблем, особено ако атакувате прохода от запад през прохода Богое, жизненоважните колонки с гориво липсват. Ако идвате от север, можете да заредите в Троян и сетне след 40-на километра в Кърнаре.

Отбивки за почивка и снимане има достатъчно, стига да имате време.


Устойчивост на климатичната прогноза

Времето на прохода се променя с бързи темпове, като се наблюдават и пориви на вятъра. Зимата проходът бива затварян. През мото сезона всеки мотоциклетист, запътил се в тази посока, трябва да хвърли “едно око” на прогнозата за времето непосредствено преди изкачването.

Планинските проходи в Стара планина

Степен на трудност на Троянски проход по скалата от 1 до 6 на Meteo-Ride:  С4

* Най-високият път в България е пътят до язовир Калин, 2394 м.н.в., но той е с бетонна настилка и не е проход.[review]

Троян – Кърнаре: Беклемето
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (3 гласове)
Пътна настилка5.8
Завои6.6
Обекти/Забележителности6.3
Панорама9.2
Популярност9.2
Поносимост на трафика3.4
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Ревю на Троянски проход - Беклемето

Пътна настилка - 6.7
Завои - 8.5
Обекти и логистика - 8.3
Панорама - 9.5
Популярност и слава - 10
Уст. на клим. прогноза - 5.6
Наличие/Отсъс. на трафик - 3.4

7.4

Отличен, Емблематичен

Може би най-популярният и красив български проход. Чудесни завои и приказна гледка.

User Rating: Be the first one !
Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

2 × 2 =

Back to top button