понеделник, 19/08/19

Информационен портал за мото туризъм
Топ 10 причини да включите „Ядранската магистрала“ във вашето мото пътешествие

Топ 10 причини да включите „Ядранската магистрала“ във вашето мото пътешествие

За пътя, свързващ няколко адриатически държави, част от бившата СРЮ, вече сме писали подробно ревю, че и стикер изработихме, за да може който е минал оттам, да се похвали с това емблематично трасе. Сега обаче ще се спрем на особеностите, които правят Ядранската магистрала толкова пъстра и уникална при практикуването на любимото хоби – мото пътешествията.

По-долу ще изброим 10 причини, поради които непременно трябва да включите тези около 700 километра във вашия мото тур. Този път ще изневерим на стила си да степенуваме причините и просто ще ги изброим, защото всяка една би могла да заеме първото място.

1. Старите градове

Тук ще избегнем клишето и няма да говорим само за „Перлата на Адриатика“ – Дубровник, защото този велик град е само едно от мънистата в огърлицата от градове, закичена на Адриатическия бряг.

Тези градове архитектурни шедьоври са се развивали в сравнителна изолация от вътрешността на континента заради суровите Динарски планини, в които е закъсвала не една войска. Планината е спряла и Османския устрем, който е забавен и от венецианския възход през периода XII-XVI век. Тук, още от времето на разделянето на Римската империя, се срещат изтокът и западът. Градовете по „магистралата“ са повлияни значително от венецианската култура, която доминира по адриатическия бряг.

Всичко това е създало условия за възникването на една уникална средновековна и постсредновековна далматинска цивилизация, която е оставила своите характерни белези в архитектурата на градовете.

Ядранската магистрала е път за многократно ползване и една от причините за това са именно населените места. Винаги има за какво още да се върнете и да разгледате. Едва ли в рамките на едно мото пътешествие ще успеете да посетите всички градове, както и ние няма да можем да ги опишем подробно, защото статията би станала гигантска. Ето списък на местата, които 100% не бива да пропускате:

 • Сплит
 • Задар
 • Трогир
 • Шибеник
 • Котор
 • Омиш
 • Биоград на Мору
 • Дубровник*  (Предвидете си само един ден за разглеждане на стария град.  Два часа за обход на крепостната стена и още толкова за самия стар град.)
 • Улцин

Кадри от Омиш

2. Отсечката от Цръквеница до Стариград

Това е пистата! Ето това е! Да, да! Тук няма да разглеждате градове, просто защото местността не позволява наличието на такива. Нищо не вирее там, освен мънички малолюдни селца, изхранващи се с риболов. С рибарите оставате само вие машината, пътят, планината и морето. Чудесни завои и прави отсечки в съвършена комбинация. Можете да натиснете мотоциклета с едно на ум за трафика – все пак сте на основна туристическа артерия. Разбира се, има и трафик*, но значително по-малък. Който не е преминавал през тези 143 км, не може даде обективна оценка за цялото шосе. Много наши пътешественици, тръгвайки от България, стигат до Дубровник и се връщат или продължават навътре към Босна и Черна гора и после изразяват мнението, че „Ядранската магистрала“ не им допада – това е, защото не са минали през отсечката от Цръквеница до Стариград.

3. Златният час и залезът по магистралата

Като всеки крайбрежен път, просто трябва да минете оттам по залеза. Ще попитате защо не на изгрев? Поради географската особеност и западно разположения бряг. Магическият моментът е привечерният „златен час“. Същото правило важи и за Llogara Pass – прохода Логара в Албания.

Топ 10 причини да включите "Ядранската магистрала" във вашето мото пътешествие
Снимка: Tzvetomir Vasilev чрез Road Conditions and Weather for Bikers

4. Которският залив

Которският залив е едно от чудесата на Балканския полуостров и мото пътешественикът непременно трябва да покара покрай най-южно разположения фьорд в Европа. Е, писали сме, че това определение не е коректно, но какво пък, може и така да го наречем. Мътните го взели – наистина прилича на фьорд! Толкова е уникално мястото, че го разгледахме като отделно трасе, а само на километри от него е националният парк Ловчен, но за него ще пишем по-надолу.

Которски залив

5. Делтата/Долината на р. Неретва

Уникален контраст между каменистите Динарски планини и зеления рай на делтата на р. Неретва! Не препускайте бясно в гонене на планираните километри, защото може да изпуснете тази долина. Раздробете пътешествието на 200-250-километрови отсечки. Имаме приятели и познати, които взимат тези 600-800 км за един ден – на екс. После разочаровани казват – „Ами, не беше кой знае какво“!

Но да се върнем на „културата Неретва“. Така ще я наречем условно академично, защото тук освен специфичният микроклимат, живеят и виреят различни хора и сортове, от векове… Мястото е толкова плодородно, че тук през IX-XI век почти е възникнало отделно княжество – Пагания, макар да липсват категорични сведения за това. Все пак сигурното е, че името на областта идва от паганизма, който практикували местните неретляни, които, на всичкото отгоре, пиратствали из Адриатика и тормозели търговците.

Иначе тук лятото е дълго, горещо и сухо, а зимата е мека и дъждовна. В делтата на река Неретва се срещат 310 вида птици, от които 115 гнездящи. Тук намират почва различни селскостопански култури и най-вече цитрусови такива, както и маслини, поради което е известена като „Хърватската Калифорния“.

Мястото е и своеобразен кръстопът на маршрутите, защото оттук можете да потеглите нагоре към Мостър, следвайки живописния път покрай реката, който минава и през друг красив град – Меткович. В общи линии, когато преминете тази местност, реално свършва и западната цивилизация и започват да се забелязват белезите на изтока.

Снимка: feeds.croatia.hr

6. Островите и плажовете

Дори и да не се отбиете на някой от островите, те ви следват за фон на хоризонта. Красота! Въпреки всичко те са странични мисии и обикновено ги посещавате при второто преминаване по „Ядрана“. Общият им брой е 1145 , като само 47 от тях са обитаеми, а от останалите по-съществен размер имат 651, на които няма постоянни жители. Най-големият хърватски остров е Кърк, който дори е свързан с континента посредством мост. За другите трябва да хванете ферибот, но забавянето си заслужава, защото на Хърватските острови ще усетите истинското сърце на Далмация.

На остров Брач, до който можете да хванете ферибот от Макараска, се намира един от най-известните плажове в света – Zlatni Rat (Златният нос).

И така, стигаме до плажовете! В повечето случаи са каменисти, но водата е кристална, топла и приятна, а на цвят – съвършено тюркоазена. Тук идва и великия момент… Движите се по пътя, писва ви да карате и решавате, че трябва да се охладите. Спирате, разхвърляте екипировка и се потапяте.

7. Къмпингите

Изумително! Цели 91 къмпинга има по протежение на пътя. Само покрай пътя! Не броим тези по островите и склоновете. Забравете за дивото къмпингуване, то е забранено в Хърватска и тази норма стриктно се спазва. Но при толкова избор, за какво ви е диво отсядане? При една камениста, стръмна и опасна среда. Отседнете в някой къмпинг, в повечето случаи ще се радвате на мир и спокойстие, защото гостите спазват изискването за тишина и защото наоколо няма огромни хотелски комплекси, които да заливат селищата и плажовете с туристи. Освен това къмпингите не са скъпи. Средно за палатка и мотор цените, с различните екстри, варира между 8 и 14 евро.

Снимка: Tzvetomir Vasilev чрез Road Conditions and Weather for Bikers

8. Хората

Нашенци, гостоприемни балканци, но същевременно възпитани с австрийска точност и тънко венецианско чувство за изкуството. Антикварните магазини и художниците по площадите на старите градове придават една различна арт атмосфера, далеч от проблемите на континента, сякаш  до вчера не е имало война. Местните продължават напред – страхотни люде, които наричат себе си далматинци и имат своите характерни разлики с хърватите от вътрешността на страната. Черна гора – при черногорците балканският синдром и стремежът към далаверата започват да личат сериозно, както и маниерът им на шофиране, но винаги ще ти помогнат и упътят.

9. Планината и отбивките за трасетата из Динара

Трасетата из Динарските планини може да не са най-перфектните за каране, но не са за изпускане, защото панорамата, която се разкрива от високите завои ще спре дъха ви! На такива неповторими гледки към морето ще се насладите от Пътя до Свети Юри, Шосе 512 над Макараска и, разбира се, от Национален парк Ловчен, до който води шосето Котор-Ловчен. 

СТИКЕР Kotor – Lovcen

10. Отбивките за водопадите 

Водопадите Кривице (Босна и Херцеговина) са само на няколко километра от трасето. Като обаче най-впечатляващи вероятно са водопадите Кърка близо до Задар. Те са обявени за национален парк през 1985 г. В границите на парка попадат седем големи каскадни водопада, като най-дълг (37,5 м) и най-величествен е Скрадински Бук (37,5 м) в долното течение на река Кърка. В реката се намира и малкия остров Висовац, който е Францискански манастир от 1345 г.

Водопадите Кривице/ Снимка: kravica.ba
Водопадите Крка/ Снимка: Croatia.hr

Толкова много места, които не са за изпускане, нали? Както споменахме и в началото, едва ли ще можете да поместите всичко в едно мото пътешествие. Ние обаче ви предложихме някои идеи – които според нас са и съществени причини да включите това шосе във вашето мотоциклетно изживяване през това лято.

*Бонус съвети:

 • За да се насладите в пълна степен на гореописаното – забравете за август! Шосето е основна артерия, захранваща туризма по хърватската ривиера и ще се учудите колко каравани могат да ви се изпречат на пътя. Фрустрирането ви ще е сериозно и ще се сещате за автора на тази статия с купища благословии към него. Но тогава се сетете дали сте спазили това условие и „сте си купили катерица“.
 • Избегнете ранната пролет и късната есен. В този период се създават предпоставки за опасни метеорологични условия, включително явлението бора – силен вятър, за който вече сме ви разказвали: Защо вятърът борà и мотоциклетистите по Ядранската магистрала не са добра комбинация (видео)

Минавали сте и вие по Ядранската магистрала? Разкажете ни повече и напишете вашият пътепис в нашата секция за фото мото истории.

Още трофеи:

СТИКЕР Jadranska magistrala

Пакет СТИКЕРИ национални флагове – БАЛКАНСКИ ПОЛУОСТРОВ

Коментари

комeнтара

Related posts