понеделник, 19/08/19

Информационен портал за мото туризъм
Топ 10 на най-хубавите фиби (обратни завои) на Балканите

Топ 10 на най-хубавите фиби (обратни завои) на Балканите

Предизвикателна класация, но няма какво да се оплакваме, за нас бе удоволствие да я изготвим. По време на изследването голям брой достойни кандидати отпаднаха и със сигурност ще изпуснем не един или два живописни завоя, но вие винаги можете да ни изпратите вашите находки, които да попаднат в класацията и да я допълнят. Освен това под статията можете да гласувате кои според вас са най-красивите фиби от нашите предложения.

Накратко ще обясним какво са въпросните „фиби“ и ще дадем смесена дефиниция на това понятие от английски и български език:

Легендарният завои

Обратен или остър завой, бавен завой, който променя посоката на движение на 180 градуса, по-известен и онагледен с термина U-turn или hаirpin turn. Името е популяризирано от моторните спортове и легендарната фиба на пистата в Монако – Fairmont Hairpin, която се е превърнала в еталон за завой, приличащ на фиба за коса.


Ето ги и нашите предложения за Топ 10 на най-живописните фиби, закичени в „прическата“ на Балканския полуостров. Можете да споделяте снимки с вашите предложения в нашия форум: Най-хубавите фиби на Балканите

10 Фиба по пътя за Кръстова гора, България

По духовния път към Кръстова гора суетата е излишна или поне трябва да я оставите някъде, преди да влезете в храмовете на обителта. Препоръчваме ви да се спрете тук и да оставите егото си в ръцете на този скален кът. На връщане си го вземете обратно, ако още ви е нужно.

Мото-маршрут Кръстова Гора-ревю


9 Огледалната S-образна фиба на Трансфагарашан, Румъния

Известният път може да излъчи много участници в това подреждане, както от северния, така и от южния си склон. Въпрос на вкус е коя фиба ще си изберете.  Ние избрахме за нашата класацията този S-образен завой, който се е превърнал в характерен подпис на румънското трасе. Обърнете внимание, че тази фиба близнак фигурира на почти всички снимки на „Пътя в облаците“.


Еднопосочната фиба до Порто Кацики, Лефкада, Гърция

Синьо ли е, чудо ли е?! Еднопосочната фиба на гръцкия остров Лефката има само един недостатък – минавате по нея, когато си тръгвате от рая, наречен Порто Кацики, и това несъмнено ви изпълва с лека носталгия. Но пък е хубаво, когато не очаквате насрещно движение и можете да си позволите да излезете от нея с пълна газ. На спускане към плажа минавате по друг еднопосочен път.

Levkada Road Porto Katciki

 


7 Фиба на прохода Логара, Албания

Проходът Логара е нашата слабост – поради гигантското присъствие на Националния парк Логара! Колосални са и завоите – мащабни и солидни. А само като знаете, че долу в ниското ви чакат плажовете на Дерми и широка усмивка изпълва разхлабения от дългото каране шлем. 700-те км от България са си стрували и последния литър.


Фиба „Строените борове“ – Трансалпина, Румъния

Боровете на тази фиба са така изпънати, че приличат досущ на военна рота, строена в зелени одежди пред генералния щаб в средата. Тази парадна войска ви прави шпалир, докато преминавате през нейната криволичеща алея.


5 Фибата  на Свети Юри, Национален парк Биоково, Хърватия

От почти всяка фиба на този шеметен и екстремен път се открива невероятна гледка към Адриатическо море! Гледката е умопомрачителна. Тази панорама може да ви хване в капан. Тесният път нагоре към параклиса създава точно това усещане… Сякаш няма измъкване от лапите на планината, която ви всмуква, а всяко разсейване и поглеждане надолу може да е фатално! Ръката на газта трепва – все едно сте уестърн герой, плувнал в пот секунди преди дуел.


4 Скалната фиба по пътя до Миланово, България

Малко поотрупан с прах скрит скъпоценен камък, който може би често сте подминавали, но той е там и мечтае за старата слава. Пътят до Миланово често бе включван в българските рали шампионати! Въпросният завой бе една от атракциите на трасето… и за ценителите все още е!


3 Павирана фиба на прохода Вършич, Словения

Юлианските Алпи са подценявани и често пропускани. Условно са извън географските граници на Балканския полуостров, но пък самата приказна държава Словения политически е част от Балканите. Затова няма как да пропуснем стръмния проход Вършич и неговите павирани и номерирани фиби.

Очаквайте скоро в Meteo-Ride.com подробно ревю на прохода Вършич.

 


2 Фиба на SH 20, Хани и Хотит – Вермош (Kelmendi Road), Албания

Дълго време се чудихме дали да не поставим този диамант на първо място. Само липсата на морски хоризонт, който допълнително да пълни очите и разнообразява пейзажа ни спря, защото първенецът в класацията притежава и това. Но да се върнем на подгласника. Фибата на Kelmendi Road, освен перфектният асфалт и оставеният като емблема скален масив в средата, има и кът за почивка с изградени платформи, от които се разкрива поразяваща гледка към албанските Алпи.


1 Фиба на пътя Котор-Ловчен, Черна гора

Тя просто притежава всичко!

Едва когато погледнеш Которския залив от високо, разбираш размаха на създателя в тази картина, разбираш размерите и безкрая на тази творба. А самата фиба… Тя е поредната по пътя към Ловчен, но не я пропускайте, просто залегнете в нея със своя велосипед или мотоциклет.


Бонус към класацията:

Фибата тунел в ждрелото Рогова, Косово

Тази фиба е абсолютен изрод, а същевременно напълно отговаря на лирическите ни отклонения в началото и наистина е забита в прическата на Балканския полуостров. Спокойно може да попадне на всяко едно място от горната класация.

Голямата фиба на Троян – Кърнаре (Беклемето)

Проблемът на тази красавица е, че мащабите и великолепието й се разкриват от високо. Все пак минаващият по нея усеща скалистите зъбери, в които е изографисана и осъзнава колко е стръмно. Трафикът на този път обаче не ви позволява да се насладите – тирове, камиони, трактори, всичко минава оттук и магията някак изчезва.

Фибата с гледка към Черно море над Свети Влас, България

Заедно със следващия завой, това е краткият миг на този път, в който се открива шеметна гледка към Черно море. И точно тук е нашето бижу, здраво удържащо горските кичури на Стара планина от това да се окъпят в морската вода. Фибата на Приморския проход обаче е толкова натоварена, че не ви остава време да й се порадвате и все ви се иска да се върнете по пътя и да се полюбувате на панорамата още малко.

Бетонната фиба с водопад по пътя за яз. Калин, Рила, България

Пътят до яз. Калин е хардкор шосето на България и е едно от най-опасните въобще в Европа. Само лошото състояние на симетрично нанизаните фиби го нарежда някъде около, но не и в класацията. Ех, защо нямаше асфалт вместо разронен бетон! Нека кажем, че тази фиба е разположена в подножието на върха на около 2000-2200 м надморско равнище, което я прави най-високата от всички в класацията. От това място се разкрива фантастична гледка. А коя от фибите в тази класация може да се похвали и с водопад!? Всъщност стръмно спускащият се поток от яз. Калин преминава през всички фиби надолу по склона.

 

 

 

 

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts