970×90 Blue reco

петък, 19/04/19

Информационен портал за мото туризъм
300×250 Reco Blue
300×250 Reco Blue
Сан Болдо (Пътят на 100-те дни)

Сан Болдо (Пътят на 100-те дни)

Построен през лятото на 1918 г. само за три месеца, по инициатива на австрийската армия, трасето е наречено „Пътят на 100-те дни“. В строежа на Passo San Boldo са включени жени, деца, пленници и е изграден поради логистичната нужда на военните и техните планове. Макар че още през 19 век е била ясна необходимостта да се построи път на това място, едва във военно време проектът е реализиран, при това с няколко специфични изисквания, които в наши дни правят този път толкова чудат и уникален. Австро-унгарската армия е искала да изгради път, по който да може да предислоцира артилерийските си оръдия, чиято тежест е противопоказна за голям наклон. За това инженерите са били принудени да измислят начин да се преодолее географската особеност на стръмното място и наклонът да не превишава 12%. За целта се изграждат 5 тунела, 6 моста и множество шкарпи. 

Започнахме първо с превода на историята, за да ви въведем в специфичната чудатост на това трасе и да обясним защо изглежда така – въпрос, който си задават мнозина. Всъщност едва ли има човек, който да не поглежда многозначително, щом го види. 

Любопитни факти:

• Кодово название: Strada Statale 635

• Дължина – 11,3 км

• 18 – са обратните завои, 7 от тях скрити в тунелите.

•  5 – са тунелите.

• 1918 февруари – започва строежът.

• Пътят е кръстен на испанския монах отшелник – Болдо, който живял по тези земи. Обявен по-късно за светец.

• 9 000 000 – толкова души са мобилизирани през 1914 от Австро-Унгария, която има една от най-силните сухопътни армии през I-та Световна война. Като това е третата по численост мобилизация след тези в Руската империя и Германия. Австрийците разбиват италианския фронт и само нуждата да се пратят войски в помощ на Германия на западния фронт отървава италианците от тотален разгром и превземане на Милано и Рим.

• 706 – на толкова метра над. вис. е разположен проходът.

 

Завои. Пътна настилка

Е, можем да кажем, че инженерите са успели и са сътворили един архитектурен шедьовър, въпреки че Австро-Унгария губи войната, а проходът своята стратегическа важност. Шосето е еднопосочно и преди влизането в тунелите има светофарни уредби, които трябва да следите, за да не се засечете в тесните тунели с насрещния трафик. Има ограничение също така и за височината на превозните средства – 3,2 метра, тъй като преди е имало множество засядания на автобуси в тунелите.

Фибите са покрити с тунели, което е неземна красота. И ако трасето има някакви недостатъци, то това е фактът, че трае много кратко. Завоите в тунелите са общо 6 и се преминават бързо. Затова ви препоръчваме да се върнете и да ги минете още веднъж, това упражнение ще ви отнеме най-много още 5-10 минутки, но пък си заслужава кефа.

Пътната настилка е чудесна и няма забележки.

Обекти и логистика. Панорама

Недалеч от градчето Sant’Antonio Tortal, откъдето започва San Boldo Pass, е разположен тесният каньон Brent de l’Art. Той е напълно достъпен от пътя и според нас 100% задължителен да се разгледа. За целта ще трябва да оставите моторите или велосипедите на паркинга, като смятаме, че той е напълно сигурен и няма от какво да се притеснявате. След което да направите една незабравима пешеходна разходка, която ще ви пренесе на друга планета. Можете също така да останете да спите в градчето Sant’Antonio Tortal, за да имате време да разгледате този феномен.

 • Brent-de-lArt-percorso-3
 • Forra_Brent_de_l_Art
 • Gola_Brent_de_lArt
 • DSC_0031
 • DSC_0013
 • 4850367
 • Сан Болдо Meteo-Ride
 • IMG_3759
 • IMG_0116
 • T2_0550
 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 • lignano14_13

Популярност и слава. Устойчивост на климатичната прогноза

Благодарение на своята уникална и енигматична визия проходът е популярен по цял свят. Често е включван във всевъзможни класации за пътища с тунели и фиби. Признайте си и вие… Някога виждали ли сте подобни фиби? Забити в накипрената прическа на планината Сан Болдо. Невероятно!

Достъпността му също е важен фактор за популярността, тъй като за да го достигнеш, не е необходимо да преминеш през пропасти и зъбери. Разположен е току преди голямата равнина на Северна Италия на едва 700 метра надморска височина, което определя и мекия климат в района. Може да се комбинира добре с трип до Падуа и Венеция. Отворен е целогодишно, но често е затварян за няколко дни през зимата при обилен снеговалеж и заледявания.

Трафик

Нормален, но предвид горната точка може да бъде и доста интензивен през укендите, особено през активния сезон.

каньон Brent de l’Art

 

[intergeo id=“QO5EzN“][/intergeo]

Сан Болдо (Пътят на 100-те дни) Reviewed by on .
4.2

Ревю на прохода Сан Болдо

Пътна настилка 9.7
Завои 8.3
Обекти и логистика 7.6
Панорама 8.6
Популярност и слава 9.8
Устойчивост на клим. прогноза 8.4
Наличие/отс. на трафик 6.6
8.4
Пътна настилка
Завои
Обекти и логистика
Панорама
Популярност и слава
Устойчивост на клим. прогноза
Наличие/отс. на трафик
9.7
Пътна настилка
8.3
Завои
7.6
Обекти и логистика
8.6
Панорама
9.8
Популярност и слава
8.4
Устойчивост на клим. прогноза
6.6
Наличие/отс. на трафик
8.4
Сан Болдо (Пътят на 100-те дни)
{{ reviewsOverall }} / 10 От потребителите (0 гласове)
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts