четвъртък, 17/10/19

Информационен портал за мото туризъм
Норвегия изгражда 1100 км крайбрежно шосе по фиордите

Норвегия изгражда 1100 км крайбрежно шосе по фиордите

Ще се съкрати ли пътуването до Нордкап и кога ще можем да ползваме новия път?

Стратегията за развитие на панорамните пътища в Норвегия почти няма аналог и е една от най-добрите в цял свят. Доктрината формирана преди 20-на години от правителствата на скандинавската държава е фрапиращо добра и определено има какво да вземем от нея. Тази зададена политика започва да се следва и от местни филантропи, които за собствена сметка изграждат пътища, превръщащи се в притегателен център за пътешественици от цял свят – пример за това е Тролстиген, който е частен път.

Гледка от Шосе 16 – Låtefossen, Odda, Hardanger/Снимка: www.aftenbladet.no

Така за няколко години Норвегия стана второто най-мечтано място за каране на мотоциклет след Алпите в Европа.

Освен за привличане на туристи, строежът на нови главни пътищата е основна икономическа и социална част от развитието на едно общество. Норвежците осъзнават това, както и необходимостта от свързаност, в един предизвикателен терен като прословутите фиорди.

Една трета от населението на Норвегия живее в живописното западно крайбрежие на страната, което обаче е трудно проходимо заради своите над 1000 фиорда и суровия климат през част от годината. Пътуването между градовете отнема много време, но властите имат идея как да решат транспортния проблем.

Още през 2016 година се появи проект в сайта на норвежката пътна агенция (The Norwegian Public Roads Administration), в който подробно бе описан план, даващ решение и алтернативен начин за придвижване между фиордите, който да намали на половина времето за пътуване по националния път Е39 между Кристиянсанд на юг и  Трондхайм на север и да премахне използването на фериботи.  Целият път е с дължина над 1000 км, като в момента отнема 20 часа със 7 прекачвания с ферибот. Предвидените средствата за реализирането на проекта са почти 50 милиapдa дoлара с краен срок за първите етапи 2026 г., а за целия проект 2050 г.

Още през 2026 първата отсечка от Кристиянсанд до Ставенгер трябва да е готова!

Графика: The Norwegian Public Roads Administration

Ще кажете голяма сума само за 1000 км, но почакайте да видите какво готвят инженерите. Поради голямата дълбочина на фиордите и пресечения терен, както и необходимостта в заливите да влизат круизи и фериботи, стандартните мостови конструкции изглеждат нерентабилни. Затова се предвиждат футуристични решения като плаващи тунели и плаващи мостове.

Плаващите тунели ще са на около 30 метра под повърхността на водата. Това е най-амбициозната част от бъдещия проект, който ще включва и най-дългия и най-дълбоко разположен подводен тунел в света – пробит през скална основа под морското дъно – широк 392 метра и с дължина 27 километра.

Ето как ще изглеждат някои от авангардните решения по мащабния проект за  модернизиране на националния път Е39.

Коментари

комeнтара

Related posts