понеделник, 19/08/19

Информационен портал за мото туризъм
Мото пътешествие в Алпите’19? Съобразихте ли го с Джирото и Тур дьо Франс – ето датите и маршрутите

Мото пътешествие в Алпите’19? Съобразихте ли го с Джирото и Тур дьо Франс – ето датите и маршрутите

След като сте проверили дали проходите са отворени, следващото най-важно нещо е да видите кога и от къде минават големите велотурове в Алпите. Всяка година преди началото на мото сезона от meteo-ride.com ви информираме за големите колоездачни обиколки в Алпийския масив, заради които се затварят проходи и ключови пътища.


Независимо дали сте почитатели на вело спортовете или нямате никакво отношение по темата, неминуемо ще трябва да се съобразите с известните колоездачни обиколки, когато планирате вашия мотоциклетен тур в Алпите.

Обаятелната планина не е притегателен рай само за мото маниаците, но и за колоездачите. А когато тази мания е на национално ниво, то със сигурност трябва да й отдадете респект и да обърнете нужното внимание на въпроса. Когато се провеждат „3-те гранд тура“ (Джирото – Обиколката на Италия; Обиколката на Франция; и Вуелтата – Обиколката на Испания, която касае Пиринеите), с разрешението на местните общини, организаторите затварят улици, булеварди, шосета и най-важното… свещените проходи и дервенти – Pass, Passo, Col, Sedlo и т. н. – серпентините, по които обожаваме да караме.

Случвало ни се е да стоим 5 часа на прохода Стелвио (Passo dello Stelvio), докато не приключи местно колоездачно мероприятие. А представете си какво става, ако то е голямо като Джиро д’Италия! Ако проходът е включен в маршрута – забравете за него или по-добре определете друга дата за преминаване от там.

Полезна информация за датите и маршрутите на „3-те гранд тура“

Гледка към Laggo Seru от Nivolet Pass

Разбира се, керванът от колоездачи е неповторимо зрелище, затова ако не бързате, останете! Ако пък сте фенове – точно това ви трябва, просто разберете точните дати, паркирайте мотоциклета в местния къмпинг и проследете етапа! Ако пък това ще ви обърка или забави плановете, научете датите и маршрута на туровете и ги избегнете.

В която и от трите категории да попадате, ето информация за предстоящите колоездачни обиколки през 2019 година:

Обиколката на Италия

Тази година голямо шоу ще е на Пасо ди Гавия

Джиро д’Италия традиционно се провежда за период от около 20-тина дни и започва през май или в началото на юни.

През 2019 година началото на първия етап ще бъде даден на 11 май, а финалът ще е на 2 юни. За разлика от миналата година, ранните майски мото пътешествия в Сицилия ще бъдат удачни, защото тази година велокерванът ще пропусне италианския остров. Живописното, но брутално натоварено Амалфийско крайбрежие около Неапол също ще бъде пропуснато, като на юг трасето ще стигне най-много до курорта Терачина, на няколкостотин километра преди Неапол.

Големите предизвикателства започват в 13-я етап, на 24 май, когато състезателите ще се изкачат до изумителното Laggo Seru, на цели 2275 метра надморска височина, на път за прохода Ниволе (Colle del Nivolet, 2612 м. н. в.). Ако планирате атака на Ниволе в този период, това може да е важна информация за вас.

На 25 май Джирото отново се завръща на Colle San Carlo (1951 м), в красивата област Аоста – за първи път след 2006 г. Езерото Комо пък ще бъде окупирано от състезателите на 26 май.

https://www.facebook.com/MeteoRideCom/videos/1837376876566900/

Най-голямата височина от колоездачите тази година ще бъде достигната в 15-я етап, на 28-ми май, като те ще трябва да се преборят със страховете си и да дадат всичко от себе си в изкачването на страховития Passo di Gavia (2618 м), за да се спуснат към Понте ди Лено. В същия етап участниците ще имат още едно предизвикателство в лицето на Passo di Mortirolo (1852 м), а на следващия ден, 29-ти май, ги очаква Passo della Mendola (1362 м) на път за Болцано.

Следва едно голямо заобикаляне на Доломитите, за да се стигне до поредните големи предизвикателства и трасета с висока трудност за състезателите – проходите Passo di Manghen (2047 м)  и Passo Rolle (1984 м), всичко това на 1 юни. Ден по-късно ще бъде финалният етап във Верона.

За повече информация: официалният сайт на събитието www.giroditalia.it


Обиколката на Франция

Рекордни 30 прохода!

Провежда се на територията на Франция и съседните държави през юли и по подобие на Джирото е с продължителност около 20 дни или три седмици. Стартът през 2019 ще бъде даден на 07 юли, като ще има 21 етапа.

Обиколката минава през много проходи във френските Алпи и Пиренеите, но повечето са с ниска височина и категория.

На 20 юли в 14-я етап е черешката на тортата, когато предстои 19 километровото изкачване при 7,4% наклон на легендарния проход Турмале (2115 м). Той си върви пакет в същия ден с  Col du Soulor (1474 м) в общо 117-километрова дистанция.

Истинската бруталия пък започва с навлизането на колоната в Алпите на 24 юли и изкачването на Col du Galibier (2642 м), който е шестият по височина асфалтиран проход в тази величествена планина. Ден по-късно, на 25-ти, е атаката на Прохода де л’Изеран – Col de l’Iseran: Най-високият асфалтиран проход в Алпите, чийто връх остана непокорен за нашия екип през 2018, поради срутване на сняг на пътя. (Вижте видеото.)


Велоколоната ще бъде в Савойските Алпи до 27 юли и ще има специален ритъм на движение.

За повече информация: официалният сайт на събитието www.letour.fr


Обиколката на Испания

Тази година Вуелтата няма да има специални етапи в Алпите, но ако сте тръгнали към Африка и Мароко през Пиринеите или към Cabo da Roca в Португалия, трябва да знаете, че откриването е на 24.08.2018 г., а финалът на 15.09.2018 г. 

Програмата на състезанието е идентична с другите големи, като се състои от 21 етапа и два дни за почивка.

В надпреварата тази година е включена високопланинската държава Андора, където ще се атакуват проходите Collada de la Gallina (1910 м) и Coll d’Ordino.

 

Коментари

комeнтара

Related posts