STIKERI

сряда, 22/01/20

Информационен портал за мото туризъм
Троян – Кърнаре: Беклемето

Троян – Кърнаре: Беклемето

     

(3 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


А ко искате да покорявате проходи и върхове с вашата двуколесна машина и сте българин, трябва да започнете от Беклемето (в превд. стражница, стража). „Царят“ на българските проходи и най-най за нашата родина. Най-високият асфалтиран проход*: Трасето достига най-високата си точка при 1525,5 метра. Най-дълъг: 41 км., свързвайки от север гр. Троян със село Кърнаре от южната страна на Стара планина, като проходът е известен и като Троян – Кърнаре и Троянски проход. Най-стратегически: заедно с проходът Шипка са двете основни „порти“ в средата на гръбнака на българската държава – Стара планина, които свързват Северна България и Южна България.

Beklemeto Pass Троян-Кърнаре, Троянски проход

Популярност и слава

Най-популярен: смело може да се твърди, че проходът е най-известният български проход в чужбина и желана дестинация за мотористи от цяла Европа. Да го кажем така – ако Трансфарашан е румънският еквивалент на алпийските проходи, то Беклемето е най-близо до Трансфъгърашан като популярност и  атрактивност. Нещо, което трябва да е гордост за нас, след като не са много високите проходи в страната ни. За Беклемето наистина е писано много, както от български райдъри, така и от гостуващи. Може би наистина е по-добре да не пишем нищо повече, а да оставим нещата отворени, за да може всеки, който не е минал оттам, да бъде погъделичкан от любопитство и авантюристичен дух… И незабавно да го посети.

Пътна настилка

Настилката е стара и на места се нуждае от задължителна рехабилитация. От северната страна си личи как тежката снегопочистващата техника е наранила и набраздила асфалта. Критични сме! Този път заслужава повече. Асфалтът трябва да е перфектен, за място което е толкова популярно и посещавано.

Beklemeto Pass Троянски проход

Трафик

„Инсейн“. Като на прохода Шипка и тук трафикът е сериозен, включително тирове, които прекосяват прохода ежечасно. Не може да се каже, че е спокойно за каране. Но пътят все пак е широк и две коли се разминават нормално. Пространството за мотоциклети е достатъчно, но не сме сигурни при този трафик дали колоездачите биха били достатъчно сигурни и защитени.

Любопитни факти:

 Кодово название: Шосе 35

• Дължина: 41 км 

1525.5 м е най-високата точка на прохода.

В близост има останки от античния път Via Trayana 

1595  м на толкова се извисява Арката на свободата 

• През Беклемето от запад на изток минава туристическия маршрут Ком – Емине, част от европейския туристически маршрут E3. Маркиран е с червена лентова маркировка. 

Завои и Майсторство на ездача

Завоите са приятни и с не голяма денивелация. Липсват острите фиби. Просто неусетно се изкачвате или слизате. На южния склон от към Кърнаре нещата са малко по-различни, в средата на трасето има участък с комбинация от 4-5 по остри фиби, но и те не са нещо предизвикателно, особено ако вече сте били по алпийските проходи. Но точно заради това, Беклемето е идеална началната точка за всеки един новобранец приключенец мотоциклетист (Току що се роди нова абревиатура – НПМ). „Опитомено“ трасе,  но даващо чудесна основа за Карпатите или Алпите.

Обекти и логистикаАрка на свободата

В близост до прохода се намира паметникът „Арка на свободата“ на връх Горалтепе (1595 м), отстоящ на 15 минути ход източно от най-високата точка на прохода. Паметникът представлява масивна структура от бетон с височина 35 метра. Преди седловината на северния склон на планината се намира и курортното селище Беклемето. Състои се от хотели с 3-4 звезди, както и почивни станции на троянски заводи. Курортът разполага с 2 км писти за алпийски ски, както и отлична писта за ски-бягане и биатлон. През лятото оттук тръгват туристически маршрути към хижите „Дерменка“, „Козя стена“, „Чучул“ и др. Както в повечето високопланински проходи липсват бензиностанции по трасето, което означава, че трябва да подсигурите автономия за минимум 50 км.

Бензиностанцийте са проблем, особено ако атакувате прохода от запад през прохода Богое, жизненоважните колонки с маркучи липсват. Ако идвате от север можете да заредите в Троян и сетне след 40-на километра в Кънаре.

Отбивки за почивка и снимане има на достатъчно, стига да имате време.

Устойчивост на климатичната прогноза

Беклемето ревю. meteo-ride
Беклемето през зимата

Времето на прохода се променя с бързи темпове, като се наблюдават и пориви на вятъра. Зимата проходът бива затварян. През мото сезона всеки мотоциклетист запътил се в тази посока трябва да хвърли „едно око“ на прогнозата за времето непосредствено преди изкачването.

 

 

 

 

Планинските проходи в Стара планина

Степен на трудност на Троянски проход по скалата от 1 до 6 на Meteo-Ride:  С4

* Най-високият път в България е пътят до язовир Калин 2394 м. н. в., но той е с бетонна настилка и не е проход.

 Троян – Кърнаре: Беклемето Reviewed by on .
Времето е променливо, но все пак устойчиво през лятото. През зимата проходът бива затварян, поради обилният снеговалеж
3.7

Ревю на Троянски проход - Беклемето

Времето е променливо, но все пак устойчиво през лятото. През зимата проходът бива затварян, поради обилният снеговалеж
Пътна настилка 6.7
Завои 8.5
Обекти и логистика 8.3
Панорама 9.5
Популярност и слава 10
Уст. на клим. прогноза 5.6
Наличие/Отсъс. на трафик 3.4
7.4 Отличен, Емблематичен
Може би най-популярният и красив български проход. Чудесни завои и приказна гледка.
Времето е променливо, но все пак устойчиво през лятото. През зимата проходът бива затварян, поради обилният снеговалеж
6.7
Пътна настилка
8.5
Завои
8.3
Обекти и логистика
9.5
Панорама
10
Популярност и слава
5.6
Уст. на клим. прогноза
3.4
Наличие/Отсъс. на трафик
7.4
Отличен, Емблематичен
Може би най-популярният и красив български проход. Чудесни завои и приказна гледка.

Троян – Кърнаре: Беклемето
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (3 гласове)
Пътна настилка5.8
Завои6.6
Обекти/Забележителности6.3
Панорама9.2
Популярност9.2
-Наличие/+Отсъствие на Трафик3.4
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

About The Author

Related posts